Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

31.8.2023 jsme (4 zaměstnanci) podepsali dohodu o ukončení pracovního poměru ze strany zaměstnavatele z organizačních důvodů, ten nás nyní chce na poslední dva týdny před koncem pracovního poměru vysílat na služební cesty do cca 300 km vzdáleného města, protože pro nás v místě výkonu již údajně nebude mít žádnou práci.

Na služební cestě by se mělo jednat pouze o dohled nad zaměstnanci, který ovšem lze provozovat i přes pc a takto jsme to již několik měsíců i praktikovali. Zajímalo by mě hrozí nám nějaký postih když služební cestu odmítneme? Např. snížení odstupného a podobně a pokud ano lze se služební cestě nějak legálně vyhnout, vzít si třeba neplacené volno? Děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
Podle § 42 zákoníku práce platí, že zaměstnavatel může vyslat zaměstnance na dobu nezbytné potřeby na pracovní cestu jen na základě dohody s ním. Bez Vašeho souhlasu tedy není možné Vás na pracovní cestu vyslat.
Pokud jste například v pracovní smlouvě udělil generální souhlas s vysílám na pracovní cesty, může Vás zaměstnavatel na cestu vyslat.
Odvolání souhlasu by se řídilo občanským zákoníkem a bylo by v dané situaci časově příliš náročné a nic by neřešilo.
Neplacené volno, čerpání dovolené apod. je možné pouze se souhlasem zaměstnavatele. "Vyhnout" se služební cestě je tedy možné jen po dohodě se zaměstnavatelem.
Samotné nenastoupení na služební cestu nemůže způsobit snížení odstupného, na druhou stranu by to mohl zaměstnavatel vyhodnotit jako neplnění povinností, napsat absenci, a přestože již byla uzavřena dohoda o ukončení pracovního poměru, mohl by okamžitě zrušit pracovní poměr, kdy by zaniklo právo na odstupné.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.