Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Bylo mi předáno Okamžité zrušení pracovního poměru zaměstnavatelem dle § 55 odst. 1 b) za to, že jsem se nedostavila na 5 celých směn bez omluvy. Situace je ovšem malinko jiná, vzkázala jsem totiž vedoucí po své kolegyni, že si beru dovolenou. Bohužel jsem o dovolenou nepožádala v systému VEMA, protože nemám vzdálený přístup, ani přímo oslovením vedoucí, ale vzkazem přes dotyčnou spolehlivou kolegyni.

To že vedoucí věděla, že žádám dovolenou svědčí i to, že se po mně nesháněla a nechala v klidu proběhnout 5 dnů. Dokonce mi poslala 5. den mojí nepřítomnosti SMS, kde mluví o dovolené. Dovolenou jsem potřebovala proto, že se mi zhoršil zdravotní stav. Asi tři týdny před touto událostí jsem ukončila PN pro těžkou depresivní epizodu, trvající 10 měsíců. Zaměstnavateli nevznikla žádná škoda, neboť v sestavě bez mojí přítomnosti pracoval můj tým úspěšně po celou dobu mojí PN. Prosím o Váš právní názor na tuto situaci. Děkuji, s pozdravem Dita.

 

ODPOVĚĎ:
Podle § 217 určuje dobu čerpání zaměstnavatel. Podání žádosti o dovolenou není dostatečné pro omluvení absence.
Absence v práci bývá posuzována buď jako soustavné méně závažné porušování povinnosti vyplývající z právních předpisů vztahujících se k vykonávané práci, kdy by měl zaměstnavatel zaměstnance upozornit a následně případně dát výpověď.
Nebo jako porušení povinností vyplývající z právních předpisů vztahujících se k jím vykonávané práci zvlášť hrubým způsobem, což je ale velmi výjimečné.
Vzhledem k tomu, že jste žádala o dovolenou a zaměstnavatel reagoval ve zprávě tak, že je zjevné, že o žádosti věděl, není podle mého názoru možné pracovní poměr zrušit okamžitě. Doporučuji proto uchovat veškerou komunikaci se zaměstnavatelem, včetně SMS zpráv, písemně mu oznámit nesouhlas s ukončením pracovního poměru, sdělit mu, že trváte na pokračování pracovního poměru a následně se obrátit na místně příslušný inspektorát práce (www.suip.cz).
Konečné rozhodnutí o platnosti či neplatnosti ukončení pracovního poměru by však mohl dát pouze soud.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.