Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Zaměstnavatel mi poslal rozpis směn na příští rok 2024. Dle mého jedná protiprávně. Abych to uvedla na pravou míru - naplánoval mi tři směny po sobě jdoucích s časem odpočinku mezi směnami v délce 8 hodin. Dočetla jsem se, že odpočinek musí být mezi směnou minimálně 11 hodin, ale zaměstnavatel ho výjimečně může zkrátit na 8 hodin, následně však musí následující směnu naopak o ten čas odpočinku prodloužit.

Pro představu posílám také svůj rozpis směn. Jedná se konkrétně o ty směny 22:00-06:00, následně 14:00-22:00 a poté 06:00-14:00. Má na tohle právo, prosím?

 

ODPOVĚĎ:
Podle ustanovení § 90 zákoníku práce platí, že zaměstnavatel je povinen zaměstnanci poskytnout nepřetržitý denní odpočinek v trvání alespoň 11 hodin během 24 hodin po sobě jdoucích.
Odpočinek může být zkrácen až na 8 hodin během 24 hodin po sobě jdoucích zaměstnanci staršímu 18 let za podmínky, že následující odpočinek mu bude prodloužen o dobu zkrácení tohoto odpočinku
a) v nepřetržitých provozech, při nerovnoměrně rozvržené pracovní době a při práci přesčas,
b) v zemědělství,
c) při poskytování služeb obyvatelstvu, zejména
1. ve veřejném stravování,
2. v kulturních zařízeních,
3. v telekomunikacích a poštovních službách,
4. ve zdravotnických zařízeních,
5. v zařízeních sociálních služeb,
d) u naléhavých opravných prací, jde-li o odvrácení nebezpečí pro život nebo zdraví zaměstnanců,
e) při živelních událostech a v jiných obdobných mimořádných případech.
Zkrácení odpočinku je tedy možné jen v některých provozech a při dodržení pravidla, že následující odpočinek bude prodloužen. Zkrácené doby odpočinku mezi směnami opakovaně za sebou nejsou možné.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.