Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 2.00 (1 hlas)

Manželovi v práci změnili pracovní dobu na nepřetržitý provoz. Já pracuji na 3 směny. Potřebuji vědět, jaké mám možnosti, mimo ukončení pracovního poměru. Vím, že zaměstnavatel mi musí vyjít nějakým způsobem vstříc, ale nevím přesně nějak. Máme dvě malé děti, 3 a 8 let. Navštěvují školu a školku. To znamená, že na směny pracovat již nemohu. Děkuji za radu.

ODPOVĚĎ:
Podle § 241 zákoníku práce platí, že zaměstnavatel je povinen přihlížet při zařazování do směn též k potřebám zaměstnankyně nebo zaměstnance pečujícího o dítě.
Požádá-li zaměstnankyně nebo zaměstnanec pečující o dítě mladší než 15 let, zaměstnavatele písemně o kratší pracovní dobu podle § 80 nebo o jinou vhodnou úpravu stanovené týdenní pracovní doby nebo kratší pracovní doby, je zaměstnavatel povinen žádosti vyhovět, nebrání-li tomu vážné provozní důvody. Nevyhoví-li zaměstnavatel žádosti, je povinen to písemně odůvodnit.
Záležet tedy bude na provozních podmínkách a dobré vůli zaměstnavatele.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.