Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

2022 jsem se stala ředitelkou MŠ, na kterou rozdělením organizace přešly pracovněprávní vztahy zaměstnanců pracujících dosud ve společné organizace na oddělení MŠ a od té doby s sebou "vláčím" nemocenskou zaměstnankyně, která je zaměstnána na pozici školnice a které byl nyní přiznán částečný invalidní důchod. Zaměstnankyni dle OSSZ končí dočasná pracovní neschopnost, tedy PN k 15.2.2023 tudíž by 16.2.2023 měla nastoupit do zaměstnání.

Celá věc se pod původní hlavičkou organizace řeší jako pracovní úraz. Což vím od pondělí a paní byl přiznán invalidní důchod 1. stupně. Dle jejích slov se ze zdravotních důvodů nemůže vrátit do zaměstnání (čekají ji ještě dvě operace). 6.2.2023 přišla s tím, abych jí dala výpověď, že se jedná o pracovní úraz (o čemž jsem neměla dosud žádné informace ... nyní vím, že PÚ řeší původní organizace). Je mojí povinností jí dát výpověď a tudíž i odstupné z PP (v jaké výši? ) nebo si mohu vyžádat její vyšetření u našeho smluvního "závodního" lékaře, zda může původní pracovní poměr vykonávat? V případě, že nebude moci PP vykonávat ze zdravotních důvodů, jak mohu ukončit PP? Jinou práci, kterou by mohla vykonávat nemáme... Mimo jiné situace je o to komplikovanější, že původní paní školnice byla "převelena" na práci kuchařky, ve smlouvě měla uvedeno, že jako kuchařka bude pracovat do té doby, než se najde kvalifikovaná síla (kuchařka s výuč. listem). Kuchařka s VL nastoupila k 1.1.2022 a zastupující kuchařka byla dle smlouvy vrácena na svoji původní pozici školnice (což je pozice, na kterou by se měla dotyčná vrátit). Avšak na pozici školnice je zaměstnána také paní, která čerpá RD do konce ledna 2024 a jako její zástup byla v pracovní smlouvě určena právě ta dotyčná paní, která by se měla vrátit po dlouhodobé PN. Jak postupovat ad lege artis? Děkuji za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud na MŠ přešly pracovněprávní vztahy, pak byste pracovní úraz a jeho řešení měla převzít také Vy.
V tuto chvíli nejste povinna dát zaměstnankyni výpověď. Při jejím návratu můžete požadovat mimořádnou lékařskou prohlídku, kde lékař v posudku uvede, zda je zaměstnankyně schopna vykonávat práci uvedenou v pracovní smlouvě (druh práce) a zda případná neschopnost práci vykonávat vznikla v důsledku pracovního úrazu,
Pokud bude podle posudku dále schopná práci vykonávat, můžete požadovat její návrat po skončení neschopnosti a výkon práce. Nebude-li zaměstnankyně chtít práci vykonávat, výpověď musí dát ona.
Pokud podle posudku nebude schopná práci vykonávat, a to v důsledku pracovního úrazu, musíte ji převést na jinou pro ni vhodnou práci. Pokud takovou práci nemáte, bude pravděpodobně následovat výpověď z Vaší strany podle § 52 písm. d) zákoníku práce, kdy náleží odstupné ve výši 12násobku průměrného platu.
Pokud podle posudku nebude schopná práci vykonávat, a to v důsledku jiných zdravotních potíží, které nesouvisí s pracovním úrazem, musíte ji převést na jinou pro ni vhodnou práci. Pokud takovou práci nemáte, bude pravděpodobně následovat výpověď z Vaší strany podle § 52 písm. e) zákoníku práce, kdy odstupné nenáleží.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.