Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem v dlouhodobé pracovní neschopnosti DPN. Vím, že se na původní profesi ze zdravotních důvodů nemohu vrátit. Má původní pozice - učitelka odborného výcviku - je velmi fyzicky náročná. Když jsem toto oznámila paní ředitelce, okamžitě mě začala tlačit do toho, ať podám výpověď.   Nejlépe ihned. Prý aby mohla na mou pozici přijmout někoho jiného.

To chápu, na druhou stranu, nerada bych poškodila sama sebe. Pokud bych poté nastoupila na úřad práce, asi bych neměla žádný příjem. Jsem samoživitelka, platím hypotéku, nemohu riskovat. Můžete mi prosím poradit, jak se co nejlépe v dané situaci zachovat. Moc děkuji. Doubravka.

 

ODPOVĚĎ:
V případě, že zaměstnanec ztratí zdravotní způsobilost k jím vykonávané práci, může mu zaměstnavatel nabídnout pozici jinou, která odpovídá zdravotnímu stavu. Pokud takovou práci (pozici) nemá, může ukončit pracovní poměr podle § 52 písm. e) zákoníku práce - pozbyl-li zaměstnanec vzhledem ke svému zdravotnímu stavu podle lékařského posudku vydaného poskytovatelem pracovnělékařských služeb nebo rozhodnutí příslušného správního orgánu, který lékařský posudek přezkoumává, dlouhodobě zdravotní způsobilost.
V takovém případě zaměstnanci nenáleží odstupné.
Vzhledem k tomu, že jste v pracovní neschopnosti, není důvod, abyste řešila, zda pracovní poměr ukončit nebo nikoliv.
Doporučovala bych vyčkat konce pracovní neschopnosti a až poté řešit situaci podle konkrétních okolností, které nastanou.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.