Počet stránek ve webu: 43.214

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Požádal jsem v roce 2022 o předčasný důchod - čerpal jsem ho cca 4 měsíce. Od dubna 2023 jsem nastoupil do pracovního poměru, výplatu předčasného důchodu jsem pozastavil k datu uzavření pracovní smlouvy. Pracovní poměr mi končí k 30.4.2024. Čeká mě lékařské vyšetření a zákrok.  

Jaké jsou souvislosti nástupu nemocenské ještě v době trvání pracovního poměru (např. 26.4.2024) nebo až po skončení pracovního poměru např. 1.5.2024 a je to možné po ukončení pracovního poměru? Děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
Jestliže nastoupíte na nemocenskou ještě během trvání pracovního poměru, budete již od prvního dne nemoci pobírat náhradu mzdy od zaměstnavatele. Náhrada mzdy je vyplácena za pracovní dny během prvních 14 dní nemoci, ale jen tehdy, pokud současně trvá pracovní poměr. Pokud tedy nastoupíte na nemocenskou 26.4., dostanete během prvních pěti dnů nemoci (26. - 30.4.) náhradu za ti pracovní dny. Od 1. do 9.5. (14. den nemoci) budete doma tzv. zadarmo, protože už nebude trvat Váš pracovní poměr. Od 10.5. Vám bude nemocenské dávky vyplácet Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ). Po skončení dočasné pracovní neschopnosti se můžete zaevidovat na úřadě práce, vzhledem k tomu, že získáte potřebných 12 měsíců pojištění, budete mít nárok na podporu v nezaměstnanosti.
Na nemocenskou můžete nastoupit i po skončení pracovního poměru, ochranná lhůta v tomto případě činí 7 kalendářních dní. Pro nárok na nemocenské dávky je tedy zapotřebí, aby Vaše dočasná pracovní neschopnost začala nejpozději 7.5. Pokud byste onemocněl později, nárok na nemocenské dávky Vám vůbec nevznikne. Jestliže nastoupíte na nemocenskou v rozmezí od 1. - 7.5., budete doma zadarmo prvních 14 dní nemoci - protože už nebude trvat Váš pracovní poměr - a od 15. dne nemoci Vám bude nemocenské dávky opět vyplácet ČSSZ.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.