Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Potřebuji poradit jelikož jsem se rozešla s přítelem a otcem mého dítěte (otec není zapsán v RL). Po rozchodu mi otec dítěte vyhrožuje, že půjde k soudu a podá návrh na určení otcovství, že tak bude míň platit na daních. Tak jsem se chtěla zeptat jak je to, pokud dítě má 2 roky, může soud dovolit, aby otec bral i na víkendy k sobě domu tak malé dítě? A pak mě zajímá do kolika let můžu zapsat otce dítěte do RL? Děkuji.

ODPOVĚĎ:
Otce do rodného listu dítěte můžete zapsat prakticky kdykoliv během života dítěte - pro určení otcovství (na rozdíl od popření otcovství) žádná lhůta zákonem stanovena není.
Pokud bude Váš bývalý přítel trvat na tom, že chce být uveden v rodném listu dítěte jako otec, může k otcovství dojít tzv. souhlasným prohlášením o otcovství před matričním úřadem nebo soudem. V takovém případě postačí, když se společně s bývalým přítelem dostavíte na matriku v místě dceřina bydliště a společně potvrdíte jeho otcovství.
Pokud se na tomto postupu nedohodnete, bude se Váš bývalý přítel muset obrátit na soud s návrhem na určení otcovství. Jestliže ale budete i při soudním jednání trvat na tom, že Váš bývalý přítel není otcem dítěte, soud nařídí provedení test DNA. Považuji za důležité upozornit Vás na to, že pokud testy DNA otcovství Vašeho bývalého přítele potvrdí a Vy tedy ve sporu o určení otcovství "prohrajete", může Vám soud uložit, abyste náklady na provedení testů DNA uhradila.
Pokud testy DNA potvrdí otcovství Vašeho bývalého přítele, bude moci Váš bývalý přítel zapsán do rodného listu dítěte jako jeho otec. Tomuto postupu (podání návrhu na určení otcovství a provedení testů DNA) nemůžete nijak zabránit. Soud následně rozhodne o tom, komu bude dítě svěřeno do péče - velmi pravděpodobně to budete Vy - a druhému rodiči stanoví výši výživného. Váš bývalý přítel tedy bude mít povinnost začít Vám platit výživné a Vy budete mít povinnost umožnit mu pravidelný styk s dítětem. Pokud se na podmínkách styku nedohodnete, může délku a frekvenci styku určit soud. To, jaký rozsah styku soud určí, záleží na úvaze soudu - soud může určit styk v rozsahu několika hodin, ale může rozhodnout i o styku "přes noc". Rozhodnutí soudu v tomto ohledu nelze předjímat.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.