Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám takový rozsáhlejší dotaz ohledně mojí maminky, které byla uznána nemoc z povolání. Maminka byla rok doma s artrózou v obou ramenech, poté ji závodní lékař doporučil k nemoci z povolání, která jí byla uznána. Její zaměstnavatel s ní na základě tohoto rozhodnutí rozvázal pracovní poměr, který skončí posledního února 2023. Maminka tedy dostane 12 měsíční odstupné a má nárok na veškerá odškodnění, renty atd.

Moje první otázka je, co by tedy měla dál dělat, aby nezůstala bez příjmu? Najít totiž jinou práci pro ní bude hodně obtížné. Zatím si zažádala o invalidní důchod a čeká na posouzení.   Druhá otázka je, pokud bude stále čekat na schválení invalidního důchodu a po skončení pracovního poměru se bude muset zaregistrovat v evidenci uchazečů o zaměstnání Úřadu práce ČR, bude mít po tuto dobu příjem? Jelikož má nárok na doplácení rozdílu mezi průměrným výdělkem a současné mzdy, jak je to v případě, že bude na úřadu práce, ale kvůli odstupnému nemá nárok na podporu, bude mít tedy nějaký příjem v této době? Případně jak se počítá? Ve svém zaměstnání měla průměrný výdělek 20.000 Kč čistého. Respektive když má nárok na to doplacení rozdílu mezi současným a průměrným výdělkem, když žádný výdělek nemá, tak jak to funguje a kolik by jí mohlo chodit peněz. A poslední otázka se týká zdravotního a sociálního pojištění. Když bude mamince schválen invalidní důchod + jí bude chodit rozdíl mezi průměrným a současným výdělkem, bude si ta pojištění muset platit sama, nebo to půjde nějak z toho? Co se konkrétně týče toho vyrovnání mezi průměrným a současným výdělkem, vůbec se v tom nevyznám, zvláště v podstatě když maminka žádný příjem mít nebude. Vůbec nikde nemohu dohledat, co by maminka měla dál dělat, proto se na Vás obracím.

 

ODPOVĚĎ:
Ve svém dotazu uvádíte, že Vaší mamince bude po skončení zaměstnání vyplaceno 12měsíční odstupné, nemusíte se tedy obávat toho, že by se Vaše maminka ocitla bez finančních prostředků a tudíž bez příjmu. Pokud maminka není (nebude) v dočasné pracovní neschopnosti, měla by se do tří pracovních dní od skončení zaměstnání zaevidovat na úřadě práce - zdravotní pojištění tak za ni bude hradit stát. Zdravotní pojištění za ni bude hrazeno i v případě, že jí bude přiznán invalidní důchod, hrazení sociálního pojištění není ze zákona povinné, nýbrž dobrovolné. Podpora v nezaměstnanosti jí ale začne být vyplácena až po vyčerpání odstupného - tedy rok po skončení zaměstnání. Během evidence na úřadu práce tedy bude jejím příjmem vyplacené odstupné a případný invalidní důchod.
Kromě invalidního důchodu si Vaše maminka může požádat také o náhradu za ztrátu na výdělku po skončení pracovní neschopnosti (tzv. renta). Náhrada za ztrátu na výdělku je vyplácena ve výši rozdílu mezi průměrným výdělkem, kterého Vaše maminka dosahovala před vznikem nemoci z povolání, a výdělkem dosahovaným po nemoci z povolání, ke kterému se přičte invalidní důchod (pokud bude Vaší mamince přiznán). Při evidenci na úřadě práce se za výdělek po nemoci z povolání považuje výdělek ve výši minimální mzdy. Jinými slovy, pokud maminčin výdělek před vznikem nemoci z povolání bude vyšší než minimální mzda + přiznaný invalidní důchod, nárok na rentu jí vznikne, v opačném případě nikoliv. O náhrada za ztrátu na výdělku je zapotřebí požádat maminčina zaměstnavatele.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.