Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Dcera byla svěřena matce a my jsme se domluvili na alimentech 2.500 Kč. V rámci majetkového vyrovnání mě dle smlouvy, kterou mezi námi máme, každý měsíc posílá taktéž 2.500 Kč po dobu 10 let, jelikož dluh byl 300.000 Kč. Ke konci roku 2022 jsem začal posílat 3.500 Kč, ale vždy jsem také hradil tábory, kroužky a výdaje, které byly třeba, pokud si o to matka řekla.

Teď matka dceru v jejich 15 letech vystěhovala ze svého obydlí ("vyhodila") a dcera bydlí u mě. Bohužel s matkou nejsem schopen se dohodnout na zpětné zasílání alimentů, které jí stále posílám i když dcera nebydlí u ní. Jelikož nechci jít proti rozhodnutí soudu o určení alimentů. Ohrazuje se tím, že mi zasílá měsíčně splátku dluhu, tak nevidí důvod cokoliv zasílat a nedokáže pochopit že s alimenty tahle věc nikterak nesouvisí.   Stále dokola mě předhazuje, že mě musí splácet dluh a tak z alimentů nic neměla tak já nebudu mít taky. Ale já po našem rozchodu jsem byl nucen vzít si půjčku, abych si vybavil bydlení a splátkami od ní ji hradím ale teď k tomu ještě posílám 3.500 jako alimenty, ale o dceru se starám já. Prosím o radu jak postupovat, aby peníze co posílám na dceru, která teď bydlí u mě šli na její potřeby a ne její matky. Předem děkuji Bohuslav.

 

ODPOVĚĎ:
Jak ve svém dotazu správně uvádíte, dluh z majetkového vyrovnání s vyživovací povinnosti rodiče vůči dítěti a s placením výživného nijak nesouvisí. Jestliže Vaše dcera žije nyní s Vámi, plníte svou vyživovací povinnost vůči ní například tím, že jí zajišťujete ubytování, stravu, oblečení apod. Na dceřinu výživu je ale povinna přispívat i její matka. Vyzvěte ji tedy ještě jednou k tomu, aby Vám začala na dceru platit výživné, s tím, že pokud tak neučiní, obrátíte se na soud.
Pokud dohoda s matku nebude možná a výživné, které jí dosud posíláte, je výsledkem ústní dohody nebo písemné dohody neschválené soudem, přestaňte jí výživné posílat a podejte k okresnímu soudu v místě dceřina současného bydliště návrh na svěření dcery do Vaší výlučné péče a na určení výživného. Vzory takového návrhu najdete k dispozici na internetu nebo Vám s jeho sepsáním mohou pomoci například pracovníci občanských poraden či oblastních charit, které zpravidla nabízí bezplatné právní poradenství. Pokud je zasílané výživné výsledkem soudního rozhodnutí nebo dohody schválené soudem, posílejte výživné dál - aby matka kvůli dlužnému výživnému nemohla nechat nařídit výkon rozhodnutí (exekuci) - ale i v tomto případě podejte k soudu návrh na svěření dcery do Vaší péče a na určení výživného. Jestliže soud návrhu vyhoví a svěří dceru do Vaší péče, bude muset matka rozhodnutí soudu respektovat a začít Vám hradit stanovené výživné.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.