Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Hledám způsob, jak vymoci výživné pro své děti od jejich otce (občan ČR), který žije v Německu. Majetek v ČR nemá (viz český exekutor), výživné aktuálně vymoženo trestním soudem ve výši 135.000 Kč z celkové částky, viz rozsudky v příloze. Otec pracuje na zkrácený úvazek, příjem netto cca 1.000 Eur, vlastní v Německu firmu, je ženatý a má dalšího potomka.

Trestní soud vymáhá pouze aktuální dluh, výživné, které bylo určeno soudy obou stupňů za 3 roky zpětně nevymáhá. Hledám způsob, jak zahájit v Německu exekuci na plat a příjem z podnikáni. Odeslala jsem podklady na adresu: Vollstrecksamt Munchen, Gabelsbergerstrasse již v listopadu 2022, letos (2023) v únoru jsem sehnala tel. na jednoho z vykonavatelů, ale mé dokumenty ani u něho, ani u jiného vykonavatele (dle adresy bydliště povinného) nejsou. Odeslané podklady naleznu časem (reklamace Česká pošta a DPD), mohu však okamžitě vytvořit novou složku v němčině včetně evropské doložky soudu a obrátit se na správnou adresu. Prosím o informaci jak postupovat.   Pozn. Úřad pro mezinárodní ochranu dětí Brno nevyloučil dle tel. informace, že postup paralelně přes jejich organizaci jako eventuálně duplicitní postup v téže záležitosti by byl efektivní.

 

ODPOVĚĎ:
Při vymáhání výživného ze zahraničí lze jednoznačně doporučit spolupráci s Úřadem pro mezinárodněprávní ochranu dětí - z Vašeho dotazu vyplývá, že jste s tímto Úřadem byla již dříve v kontaktu. Při zahájení spolupráce od Vás Úřad bude potřebovat stejnopis rozsudku stanovujícího vyživovací povinnost s úředně ověřeným překladem do němčiny, a to včetně doložky právní moci a vykonatelnosti. Úřad Vám pak může pomoc například v následujících oblastech:
- ověřit místo pobytu otce dětí
- zajistit překlady potřebných dokumentů a zkompletovat žádost o vymáhání dlužného výživného
- komunikovat s partnerským úřadem v zahraničí a průběžně od něj zjišťovat stav řízení (za tímto účelem od Vás bude Úřad potřebovat plnou moc)
Doporučuji tedy Úřad pro mezinárodněprávní ochranu dětí znovu kontaktovat a dohodnout se s jeho pracovníky na dalším postupu.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.