Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám dvě studující dcery, 18 a 24 let. Otec 18-ti leté dceři platí alimenty dle rozsudku soudu, ale 24 leté dceři dluží alimenty za období od 2/2021 do 7/2023, celkem 42.000 Kč (nějaké peníze jí občas dal a proto ten dluh není tak velký). Starší dcera se s otcem snažila komunikovat, ohledně dluhu a alimentů, že jsme se dostali do finanční tísně.

Teď jsem dceru donutila opět kontaktovat otce, jak to vypadá s dluhem a placení alimentů. Od 8/2023 najednou opět začal platit alimenty 3.500 Kč dle rozsudku, ale na dluh reagoval - nemám, nepracuji, jsem veden na ÚP. Přitom jsem se dozvěděla, že nejspíš pracuje v Rakousku, má chalupu kterou pronajímá (vím to pouze z doslechu). Mám strach, že dcera ty peníze nikdy nedostane, protože oficiálně nereagovala dřív a že to bude promlčené. Prosím o radu co máme dělat a na koho se obrátit? Jak z otce donutit zaplatit dluh? A jak to řešit, aby nás to nestálo další peníze za soudy. Děkuji za odpověď Aneta - matka.

 

ODPOVĚĎ:
Vzhledem k tomu, že je výživné na starší dceru stanovené soudním rozhodnutím, má otec povinnost hradit výživné dle rozsudku, a to i v případě, že výživné bylo stanovené ještě v době, kdy byla dcera nezletilá. Pokud otec dluží starší dceři výživné, odmítá dluh uhradit a jakákoliv dohoda s ním není možná, může Vaše dcera jakoukoliv částku dlužného výživného vymáhat výkonem rozhodnutí (exekucí). Stačí se obrátit na jakýkoliv exekutorský úřad v ČR - úřady v místě svého bydliště najde dcera na stránkách Exekutorské komory ČR - zde: https://www.ekcr.cz/seznam-exekutoru
Exekutorskému úřadu pak stačí doložit rozsudek o výživném a informaci o tom, za jak dlouhou dobu nebylo výživné uhrazeno. Exekuci je možné vést nejen pro dlužné, ale i pro běžné výživné - v případě, že bz otec v budoucnu opět přestal výživné hradit. Exekutor pak může zvolit různé způsoby vymáhání dluhu: může nařídit provádění srážek ze mzdy (pokud je otec zaměstnaný), zablokovat mu bankovní účet nebo třeba zabavit řidičský průkaz. Pokud by se ani exekutorovi nepodařilo dlužné výživné vymoci, může Vaše dcera následně požádat úřad práce o výplatu tzv. náhradního výživného.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.