Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem matka samoživitelka. Tatínek dcery pravidelně přispíval ústně dohodnutou částku po dobu 7 let. Vzhledem k závislosti na alkoholu podstoupil ústavní léčbu v květnu 2023, po propuštění z léčení v srpnu 2023 přišel o střechu nad hlavou, je bez práce a momentálně nevíme, jestli vůbec žije. Telefon má nějakou dobu nedostupný.

Jakým způsobem zlegalizovat výživné? Lze stanovit alimenty i bez jeho asistence? Obávám se, že to nedopadne dobře, i když jsem se mu snažila různě pomáhat. Ráda bych nějak finančně zajistila svoji 15 letou dceru. Děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud si přejete, aby bylo výživné stanovené soudním rozhodnutím, můžete k okresnímu soudu v místě dceřina bydliště podat návrh (žalobu) na určení výše výživného. Vzory takového návrhu najdete k dispozici na internetu nebo Vám s jeho sepsáním mohou pomoci například pracovníci občanských poraden nebo oblastních charit, které zpravidla nabízí bezplatné právní poradenství. V návrhu uveďte i poslední známou adresu, o které víte, že se na ní dceřin otec zdržoval - soud se ho pak pokusí dohledat a doručit mu výzvu, aby se k Vašemu návrhu vyjádřil a doložil své příjmy. Pokud se soudu otce dohledat nepodaří, ustanoví mu tzv. opatrovníka pro řízení, který ho bude v řízení o výživném zastupovat. Řízení o výživném tedy může proběhnout i bez přítomnosti otce a soud může stanovit výši výživného. Pokud ale dceřin otec nepracuje a nemá ani žádný jiný příjem, pak nejspíše nebude hradit ani výživné stanovené soudním rozhodnutí. Pokud Vám po rozhodnutí soudu vznikne na výživném pro dceru jakýkoliv dluh, můžete dlužné (i řádné) výživné vymáhat výkonem rozhodnutí (exekucí). Stačí se obrátit na jakýkoliv exekutorský úřad v České republice, doložit soudnímu exekutorovi rozhodnutí o výživném a uvést, za jak dlouhou dobu Vám výživné pro dceru nebylo uhrazeno. Pokud ale otec nebude mít žádný oficiální příjem, velmi pravděpodobně dlužné výživné nevymůže ani exekutor. V případě, že ani exekuční vymáhání nebude úspěšné, můžete se následně obrátit na úřad práce v místě Vašeho bydliště a požádat o výplatu tzv. náhradního výživného.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Vymáhání alimentů po nezvěstném otci dítěte, který nereaguje na kontaktování
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.