Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Měl bych dotaz k loterijnímu zákonu. Jak vyřešit problém se sázením u zahraniční sázkové kanceláře? Pomůže, když budu svoje sázky podávat ze zahraničí, i když jsem český občan? Všechny transakce by byly ze zahraničního účtu a mohl bych i doložit smlouvu např. nájemní, že opravdu žiju v zahraničí.

Hrozila by v tomto případě pokuta z Česka? Pokud správně chápu, tak § 4/10 loterijního zákona zakazuje vytvářet sázky u zahraničních sázkovek, jen na území ČR. Nezakazuje sázet českým občanům v zahraničí. Děkuji za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
Zákon o loteriích, který ve svém dotazu zmiňujete, byl účinný pouze do 31. 12. 2016. Od 1. 1. 2017 byl nahrazen zákonem o hazardních hrách. Vámi uváděný § 4/10 zákona o loteriích tedy v současné chvíli již neplatí a není proto nutné se jím zabývat.
Nyní účinný zákon o hazardních hrách žádné obdobné ustanovení neobsahuje. Co se týče územní působnosti zákona o hazardních hrách, je vhodné vyjít z jeho § 2/1 a 2:
„Tento zákon se vztahuje na provozování hazardních her na území České republiky.
Hazardní hra provozovaná dálkovým přístupem prostřednictvím internetu … se považuje za provozovanou na území České republiky, je-li i jen z části zaměřena nebo cílena mimo jiné na osoby, které mají bydliště na území České republiky. “
V souvislosti s výše uvedeným je vhodné poukázat ještě na § 4/2 a 3 zákona o hazardních hrách, dle něhož platí, že:
„V případě internetové hry je účastníkem hazardní hry pouze fyzická osoba … která má bydliště na území České republiky.
Neprokáže-li provozovatel hazardní hry, že fyzická osoba, která se účastní internetové hry na území České republiky, má bydliště v jiném státě, má se za to, že má bydliště na území České republiky. “
_____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 202/1990 Sb. , o loteriích a jiných podobných hrách
zákon č. 186/2016 Sb. , o hazardních hrách

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.