Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Můj 17 letý syn má brigádu. Je student střední školy. Smlouva je na DPČ.   V tuto chvíli mám pocit, že rozhodně nemá cenu v jeho případě pracovat. Vzhledem k tomu, že přesáhl určitý počet odpracovaných hodin, chápu, že se mu vypočítává daň. Proč se mu ale vypočítává zdravotní pojištění, když to má jako student "hrazené"?

A pokud se mu z nějakého důvodu musí odvádět toto pojištění, tak proč z minimální mzdy, když odpracoval pouze 4.400 Kč hrubého? Je to takto v pořádku? Není výhodnější dohoda o provedení práce DPP? Děkuji za odpověď Blanka.

 

ODPOVĚĎ:
Student je skutečně státní pojištěnec, ale v případě brigád i on musí za určitých okolností odvádět mimo jiné zdravotní pojištění. U DPČ je tou hranicí příjem ve výší 3499 Kč. Při překročení této hranice už musí být zdravotní pojištění odváděno, přičemž podle zákona o pojistném na všeobecné zdravotní pojištění je minimálním vyměřovacím základem právě minimální mzda (§ 3 odst. 6 zákona č. 592/1992 Sb.). Postup zaměstnavatele je tedy správný.
Pro studenta při této výši výdělku by bylo výhodnější uzavřít dohodu o provedení práce, nikoli dohodu o pracovní činnosti. Ta je však omezena počtem 300 hodin práce.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.