Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Má přítelkyně je slovenské národnosti a pracuje tady v České Republice.   Minulý rok 2023 jí skončila smlouva na dobu určitou, ale jelikož pokračovala s vědomím zaměstnance, tak dále platí, že teď má zaměstnání na dobu neurčitou, v kterém i dále pokračuje. Dozvěděli jsme se ale, že Česká všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) přestala posílat domluvu, že je zdravotní hrazeno s její slovenskou pojišťovnou.

Tudíž teď na Slovensku pojištěna není (bohužel je ale důležité, aby byla stále pojištěná v obou státech kvůli lékům co na SK pobírá). Na pobočce VZP s nimi není moc k hnutí a vyžadují, aby měla smlouvu, na které je přímo výslovně napsané, že je zaměstnaná na dobu neurčitou a aktuální smlouvu nechtějí vzít. Podle zákona ale zaměstnavatel žádnou novou smlouvu dělat nemusí a taky vypadá, že by se mu do toho moc nechtělo, jelikož má sídlo v Německu a museli by platit právníka na složení nové smlouvy, i když to není vlastně podle zákonu vůbec potřeba dělat. Děkuji za odpověď, jak bychom s tím mohli naložit a v čem je na naší straně právo. Hezký den, Leopold.

 

ODPOVĚĎ:
Jak ve svém dotazu správně uvádíte, pokud Vaší přítelkyni skončila pracovní smlouva na dobu neurčitou, ale přítelkyně s vědomím zaměstnavatele dál pokračuje ve výkonu práce, změnil se její pracovní poměr původně sjednaný na dobu určitou na pracovní poměr sjednaný na dobu neurčitou. Pokud zdravotní pojišťovna vyžaduje předložení dodatku k pracovní smlouvě, který by dokládal trvání pracovního poměru, ale zaměstnavatel odmítá dodatek k pracovní smlouvě vystavit, doporučuji požádat zaměstnavatele alespoň o vystavení potvrzení o trvání zaměstnání. V potvrzení by mělo být uvedeno, že zaměstnání Vaší přítelkyně u dané společnosti nadále trvá, ideálně i se sdělením, že se jedná o pracovní poměr na dobu určitou. Takové jednoduché potvrzení by mělo být schopné vystavit personální oddělení dané firmy bez nutnosti spolupráce s právníkem. Takové potvrzení by pak mělo být dostatečné i pro Všeobecnou zdravotní pojišťovnu (VZP). Případně je možné pokusit se doložit trvání pracovního poměru jiným způsobem (doložení výplatních pásek apod.). Pokud by VZP neakceptovala ani potvrzení o zaměstnání, ale trvala by na dodatku k pracovní smlouvě, pak doporučuji vyžádat si od zdravotní pojišťovny nejlépe písemné sdělení, na základě jakého zákona a konkrétního ustanovení tohoto zákona po přítelkyni požaduje doložení dodatku k pracovní smlouvě (místo potvrzení o zaměstnání).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.