Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 1.00 (1 hlas)

V roce 2018 jsem využil služby daňové poradkyně, která mi připravila a údajně podala daňové přiznání. Na účty, které mi poslala jsem převedl odpovídající částky a považoval jsem vše za vyřízené (zaplatil jsem tehdy cca 15.000 Kč). Letos (2023) se mi ozval finanční úřad s tím, že nemám podané daňové přiznání za rok 2018.

Poslal jsem jim tedy údaje, které jsem měl z roku 2018 od daňové poradkyně (připravené daňové přiznání) a finanční úřad mi na základě něho vyměřil daň cca 63.000 Kč. Jaké jsou mé možnosti postupu? Nerozumím přesně co se mohlo stát. Je možné, že mě daňové poradkyně podvedla. Pokud ne, musela zanedbat nejen podání daňového přiznání, ale i výpočet výměru. Předem děkuji za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud za Vás daňová poradkyně daňové přiznání i podala, to znamená, že jste ji musel udělit plnou moc k podání daňového přiznání, tak v tomto případě daňová poradkyně Vám ručí za správné podání daňového přiznání a zároveň je Vám povinna uhradit případné sankce, například v podobě udělené pokuty za nepodání daňového přiznání. Primárně by bylo nutné kontaktovat daňovou poradkyni, která za Vás daňové přiznání podala, protože pokud za Vás podávala daňové přiznání za základě plné moci, musela tak učinit skrze datovou schránku, takže by minimálně měla mít doručenku datové zprávy a podle ID datové zprávy by bylo možné dohledat, zda daňové přiznání bylo finančnímu úřadu skutečně doručeno, ale třeba lidskou chybou nebo chybou systému nedošlo ke zpracování tohoto podání. Podle přiloženého platbního výměru se Vám ozval finanční úřad už v srpnu roku 2021 s výzvou k podání daňového přiznání, na kterou jste nereagoval, pak bylo zahájeno vyměřovací řízení a v roce 2023 Vám zaslal platební výměr. Navíc už uplynula i lhůta pro odvolání, takže aktuálně Vám nezbývá nic jiného než vyměřenou daň zaplatit a následně i úroky z prodlení. Pokud jste už uhradil v roce 2018 15.000 Kč, potom byste mohl doplácet na dani o tuto částku méně. Doporučil bych se finančího úřadu dotázat na stav Vašeho osobního daňového účtu, připadně se přihlásit do DIS+ (daňová informační schránka) na https://adisspr.mfcr.cz/pmd/home/prihlaseni-do-dis kde můžete zjistit stav Vašich daňových účtů. Vůči finančnímu úřadu aktuálně nemůžete dělat už nic, pouze zaplatit dluh, aby nedošlo k jeho ymáhání ze strany úřadu a k případné daňové exekuci. Měl byste kontaktovat daňovou poradkyni, který Vám přiznání zpracovala a údajně i podávala a zjistit zda daňové přiznání skutečně podala nebo nepodala vůbec a potom byste po ní mohl vymáhat škodu, protože Vás svým jednáním mohla poškodit. Pokud nebude daňová poradkyně vůbec reagovat, tak byste měl zajistit veškeré důkazy z komunikace s ní, že měla daňové přiznání podat a nepodala ho a máte právo podat na daňovou poradkyni stížnost u Komory daňových poradců ČR. Komora může s daňovou poradkyní zahájit kárné řízení za porušení povinností. Pokud máte dostatečné důkazy, tak poslední možností by bylo podat na daňovou poradkyni žalobu u soudu v občansko-právním řízení. Primárně byste se měl pokusit daňovou poradkyni kontaktovat a vyžádat si od ní důkazy a potvrzení o podání daňového přiznání (daňový poradce musí ve svém spisu uchovávat vyhotovená daňová přiznání, udělené plné moci, potvrzení o podání daňových přiznání, aj.).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.