Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

U rekreačního objektu nám zavedli platbu za svoz odpadu (svoz technického komunálního odpadu STKO), ale odpad nemáme kam ukládat. Nejbližší popelnice a kontejner jsou dost daleko cca 450 m obojí do velikého kopce, kam osazenstvo chat má problém dojít. Musím poplatek platit, když nemám odpad kam uložit?

Byl jsem i na obci zeptat se, zda by nemohli přistavit popelnici blíže, ale bylo mi řečeno že to nejde. Navíc chtějí 600 Kč za rok a na chatě jsme tak 4 měsíce a odpad platíme i ve městě a to 500 Kč. Děkuji za odpověď a přeji hezký den. S pozdravem Milan.

 

ODPOVĚĎ:
Stručná odpověď na Váš dotaz zní: Ano, účtovaný poplatek jste povinni hradit, a to bez ohledu na vzdálenost popelnic od Vašeho rekreačního objektu.
Z dotazu nevyplývá, jaký z místních poplatků za komunální odpad (dle § 10d a násl. zákona o místních poplatcích) obec zavedla, žádné z ustanovení tohoto zákona nicméně nezná osvobození od tohoto poplatku z důvodu větší docházkové vzdálenosti k popelnicím. Zákon o místních poplatcích rovněž nezohledňuje, že svůj rekreační objekt navštěvujete pouze několikrát do roka.
Doporučuji Vám nahlédnout do obecně závazné vyhlášky, jejímž prostřednictvím byl poplatek za komunální odpad zaveden a ověřit, zda se na Vás nevztahuje nějaký případ osvobození či úlevy, který obec (možná) v této vyhlášce zakotvila nad rámec zákona.
____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 565/1990 Sb. , o místních poplatcích

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.