Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 3.00 (1 hlas)

Bydlíme se synem v rodinném domě, který jsme mu darovali. Syn nám chce ještě napsat věcné břemeno. Bylo mu řečeno, že poplatek za tento úkon je 8.000 Kč. Chci vědět, jestli se opravdu za tento úkon platí 8.000 Kč? Ještě mu bylo řečeno, že když máme trvalý pobyt, není třeba dělat věcné břemeno, že i trvalý pobyt nám dává jistotu v domě bydlet a dožít. Je to opravdu tak? Děkuji za odpověď. Stanislava.

ODPOVĚĎ:
Sepis smlouvy o zřízení věcného břemene je právní úkon, za který je advokát sepisující smlouvu oprávněn účtovat odměnu smluvní nebo mimosmluvní. Pokud se jedná o odměnu smluvní, pak částka 8.000 je reálná, pokud by advokát měl žádat odměnu mimosmluvní, tedy podle advokátního tarifu, mohl by účtovat odměnu dle hodnoty zatížené nemovitosti, a to by byl oprávněn účtovat částku v řádu i několika statisíců. Tedy částka 8.000 Kč je skutečně minimum a je reálná. Trvalý pobyt jistotu v domě dožít nedává, je to pouze evidenční údaj a osobu s trvalým pobytem lze z nemovitosti vyklidit, neboť trvalý pobyt není tak jak věcné břemeno titulem k bydlení (podobně jako např. nájem).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.