Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.00 (2 hlasů)

Provozujeme webovou stránku, zaměřenou primárně k inzerci holek na sex. Web je zdarma, kdokoliv se může registrovat, vytvořit profil a má tak reklamu zdarma na našem webu v kategorii kterou si určí např. erotické masáže, bdsm, sex. Přemýšlíme, že bychom to zpoplatnili tu inzerci, že si mohou vytvořit účet, ale aktivní bude až po uhrazení částky.

Tzv. si platí reklamní prostor na našem webu za svůj inzerát, kde si nabízí své služby a za vše si zodpovídají sami inzerenti co si zadají v inzerátu. Jednalo by se o kuplířství taková inzerce? Když nemáme žádný erotický podnik, nepronajímáme žádné pokoje, nemáme žádné holky pod sebou, jsme pouze internetový web, kde si návštěvníci mohou vyfiltrovat a najít holky dle různých praktik a služeb. Podobné weby běží už roky např. https://www.annonce.cz/eroticke-sluzby.html, https://www.avizo.cz/erotika/nabidka-erotickych-sluzeb/ostrava/, https://adultprague.com/. Děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
Dle § 189 TZ
(1) Kdo jiného přiměje, zjedná, najme, zláká nebo svede k provozování prostituce, nebo  kdo kořistí z prostituce provozované jiným,   bude potrestán odnětím svobody na šest měsíců až na čtyři léta, zákazem činnosti nebo propadnutím věci.
První skutková podstata u Vás být naplněna nemůže, lze uvažovat pouze o naplnění druhé skutkové podstaty, a to je to kořistění - což je v podstatě získávání prospěchu z prostituce provozované jinou osobou. Komentář k zákonu mluví o osobách, které se na tom aktivně podílejí (pasák, řidič, ochránce), ale jde i o osoby, které nic aktivně nečinní (rodiče, partner). Jde o to, že pachatel je srozuměn s tím, že majetkový prospěch, který prostřednictvím jiné osoby získává, pochází z prostituce.
Prověřoval jsem však nějaké případy, kdy by policie nebo státní zastupitelství vyšetřovali inzerentní weby za zveřejňování podobých inzerátů a nic jsem neobjevil. Nenašel jsem zveřejněné žádné soudní rozhodnutí, které by se tím zabývalo.
Takže teoreticky zde riziko je, ale prakticky je velmi nízké. Orgánům činným v trestním řízení toto nejspíš nestojí za to řešit.
Uvádím však, že pokud se tak rozhodnete, půjde o podnikání dle živnostenského zákona a je třeba k tomu zřídit oprávnění, případně založit společnost.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.