Počet stránek ve webu: 43.381

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.147.447

Propagace fašismu na facebookových stránkách - jak tomu zabránit, zamezit?

Odesláno: 
Otevřeno 2676 x
2 odpovědi
 
1.11.2014 se na oficiálních stránkách Facebooku naší obce objevily vulgarity spojené s fašistickými symboly, především fotografií Hitlera, které tam dal příznivec tohoto zločince. Následně se připojili 2 podobní z jiných částí ČR. Hned jsem poslal mail starostovi obce, též všem zastupitelům s upozorněním, že se jedná o propagaci fašismu a požadoval vymazání. Odpověděl pouze obcí placený správce Facebooku s tím, že nemá právo příspěvky ani foto vymazat a že spol. Facebook to povoluje. S tím se nemohu smířit.

Jak mám postupovat? Mám se obrátit na Policii ČR, nebo je taková svoboda, že je možné na Facebooku propagovat beztrestně fašizmus?
Opakuji, že se jedná o oficiální stránky obce. Děkuji za odpověď.
 
Dobrý den,
propagace fašismu je trestná i v případě, že je šířena na sociální sítí jakou je facebook, za předpokladu, že jednání osoby, která takové příspěvky na sociální síti zveřejňuje, naplňuje znaky skutkové podstaty trestného činu uvedeného v ust. § 403 zákona č. 40/2009 Sb. , trestní zákoník nebo k takovému hnutí projevuje sympatie (ust. § 404 TZ). Trestným činem založení, podpora a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka (ust. § 403) je zakázáno jakékoli jednání, kterým někdo podporuje nebo propaguje hnutí, které prokazatelně směřuje k potlačení práv a svobod člověka nebo hlásá národnostní, rasovou, náboženskou, etnickou či třídní zášť nebo zášť vůči jiné skupině osob. Podporou se rozumí jednání, která má podobné hnutí posílit, získat mu příznivce, rozšířit jeho vliv. Podpora může být materiální nebo morální. Veřejným projevováním sympatií se rozumí jednání, kterým pachatel výslovně nebo konkludentně (mlčky) vyjadřuje svůj pozitivní názor a vztah k danému hnutí.
Propagací je veřejné šíření idejí takového hnutí, vedené záměrem získat pro toto hnutí stoupence. Propagace může být uskutečňována otevřeně, ale též skrytou formou. Pro naplnění znaků skutkové podstaty takového trestného činu je důležité, aby hnutí existovalo v době, kdy je pachatel podporoval či propagoval, a to byť v jeho modifikované podobě (např. neofašistické hnutí apod.). Samotná propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka, které v době jeho propagace pachatelem neexistovalo, může podle okolností případu naplňovat znaky pokusu trestného činu podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka, pokud pachatel svým jednáním zamýšlí iniciovat vznik nebo obnovení takového hnutí, popř. znaky jiného trestného činu.
Propagace fašismu je trestná. Tedy podání trestního oznámení je v takovém případě namístě.
 
Děkuji za vyčerpávající a jasnou odpověď.