Počet stránek ve webu: 43.381

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.148.139

Trvalé bydliště na úřadě - kde bude mít trvalé bydliště dítě a kdo bude platit popelnice (svoz TKO)?

Odesláno: 
Otevřeno 1728 x
1 odpověď
 
Dobrý den.
Bydlím u přítele v bytě, který zatím vlastní družstevní byt, ale 2024 bude vyt přítele. Splácí si ho. Mám trvalé bydliště na MÚ v jiném městě. V červenci 2014 se nám narodil syn, automaticky má trvalé bydliště po mě. Musíme to tady někde v tomto městě kde bydlíme hlásit? (Trvalý pobyt měnit nechci).
Jak je to se školkou? Vím, že aby mi ho vzali přednost mají vždy děti s trvalým pobytem. Chci ho přihlásit, až půjde do školky. Musím se přihlásit i já? Co je pravdy na tom, že by mělo být uzákoněno, že poplatky za popelnice budou platit i ti, kteří jsou hlášeni na úřadech?
Moc děkuji za odpověďi a rady.
 
Dobrý den,
mateřské školy nemají stanovené spádové obvody, jako je tomu u základních škol. Každá školka si může stanovit svoje kritéria pro přijetí dětí. V tomto případě je dobré se přímo informovat v mateřské školce ohledně podmínek pro přijetí dítěte. V některých případech není rozhodující trvalý pobyt, ale místo bydliště, tedy kde se dítě skutečně zdržuje, nebo stačí místo trvalého pobytu jednoho ze zákonných zástupců. Obec jako zřizovatel mateřských školek si může stanovit kritérium, že upřednostňovány budou děti s trvalým pobytem. Takové kritérium je legitimní. Nelze to stanovit bezpodmínečně, tedy bude-li mít školka volnou kapacitu, musí přijmout i dítě, které nemá v obci trvalý pobyt, splňuje-li ostatní podmínky pro přijetí. Pokud budete dítěti chtít přehlásit trvalý pobyt na adresu, kde bydlíte, můžete přehlásit pouze jeho trvalý pobyt, ale pohlídejte si, aby Vám tím nevznikl problém s výplatou dávek jako je rodičovský příspěvek, neboť by se mohlo jevit, že již nepečujete trvale o dítě. Tuto skutečnost pak proberte přímo na úřadu práce s příslušnou pracovnicí.
Povinnost platit poplatek za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů platí podle zákona 565/1990 Sb. , o místních poplatcích, fyzická osoba, která má v obci trvalý pobyt. Obec může obecně závaznou vyhláškou upravit povinnost platit poplatek za odpad odlišně. Tedy je možné, že pokud obec, ve které máte trvalé bydliště, upravila vyhláškou, že na osoby s trvalým bydlištěm na ohlašovně obce se povinnost platit poplatek za odpad nevztahuje. Rozhodně bych na to, ale nespoléhala. Ve Vašem zájmu bych si zkontrolovala, zda něco takového ve Vaší obci platí a zda Vám a Vašemu synovi nevznikl již dluh za neuhrané poplatky, neboť zákon povinnost platit poplatky za odpad primárně stanoví všem.