Počet stránek ve webu: 43.381

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.148.694

Práce na dohodu (DPP nebo DPČ) - opatrovné a placení sociálního a zdravotního pojištění

Odesláno: 
Otevřeno 3744 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
starám se o osobu blízkou (dědeček), 3. stupeň invalidity. Dojíždím za ním denně necelý kilometr. Pomáhá mi s ním moje mamka, má invalidní důchod 1. stupeň. Vedená na ÚP. Sehnali jsme si práci na doma, šití rukavic.
Pokud bysme tuto práci dělali na dohodu, kdo bude za nás platit sociální a zdravotní pojištění? Musíme toto někde hlásit? A může mi být odebráno opatrovné na osobu blízkou? Děkuji
 
Dobrý den,
zřejmě máte na mysli příspěvek na péči, který je sociální dávkou vyplácenou osobám, které z důvodu svého zdravotního stavu potřebují pomoc jiné osoby. V takovém případě náleží příspěvek osobě blízké, o kterou se staráte a Vy jste nahlášena jako pečující osoba. Pečující osoby nejsou nijak omezeny, co se týče výdělku, přivydělat si při poskytování péče je rozhodně možné. Budete-li pracovat na dohodu o provedení práce, tj. do 300 hod za rok, tak z této dohody se zdravotní ani sociální pojištění neplatní, pouze zaměstnavatel za Vás platí daň. Dohoda o pracovní činnosti, zaměstnavatel za Vás bude odvádět zdravotní pojištění a sociální pojištění budou-li splněny zákonné podmínky. Nebude-li za Vás zaměstnavatel odvádět zdravotní pojištění, platí za Vás zdravotní pojištění stát.

Stát za tzv. státní pojištěnce, kterými jsou dle ust. § 7 odst. 1 písm. g) zákona o veřejném zdravotním pojištění, osoby, které jsou závislé na péči jiné osoby ve stupni II (středně těžká závislost) nebo stupni III (těžká závislost) anebo stupni IV (úplná závislost) 11), a osoby pečující o tyto osoby, a osoby pečující o osoby mladší 10 let, které jsou závislé na péči jiné osoby ve stupni I (lehká závislost) ; platí zdravotní pojištění.

V případě, že by z dohody bylo odváděno zdravotní pojištění, je dobré si pohlídat, zda Vaše zdravotní pojišťovna zaznamenala tuto změnu, popř. ji změnu nahlásit.