Počet stránek ve webu: 43.381


Nacházíte se v oblasti právní poradny, kde se zpracovávají jen exekuční a insolvenční dotazy. Nový dotaz můžete uložit ZDE.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 9.091.347

Příkaz k úhradě na náklady exekuce, exekutora - kdy ho exekutor pošle, doručení, fikce doručení (pobyt v zahraničí)

Odesláno: 
Otevřeno 1833 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
měl jsem exekuci. Po výzvě jsem dobrovolně do 30 dnů uhradil všechny náklady v pokladně exekutorského úřadu. Do kdy musí exekutor vydat příkaz k úhradě? Pokud se v místě trvalého pobytu nezdržuji, bydlím v zahraničí, může mi být příkaz zaslán tzv. fikcí? V jakém případě exekutor příkaz k úhradě nemůže vydat?
Děkuji za odpověď.
 
Zdravím Vás, patrně máte na mysli příkaz k úhradě nákladů exekuce. Mám za to, že pokud jste uhradil na základě výzvy k dobrovolné úhradě, bude soudním exekutorem vydáno buď usnesení o zastavení exekuce (pokud jste uhradil celou dlužnou částku) nebo usnesení o částečném zastavení exekuce (pokud se jednalo o částečnou úhradu). Pokud jste uhradil vše, včetně nákladů exekuce a odměny exekutora, bude rozhodnuto o zastavení exekuce. Součástí usnesení o zastavení exekuce je i výrok o náhradě nákladů exekuce (pokud již byly vymoženy, hradit je nebudete) a dále též výrok o náhradě nákladů účastníků řízení, tedy oprávněného a povinného. Zde záleží na okolnostech případu, zkoumá se procesní zavinění za zastavení exekuce, a v závislosti na tom se rozhoduje. Pokud jste v zahraničí, nebylo by od věci nechat se někým, např. zmocněncem v této věci zastupovat na základě udělené plné moci. Zmocněnci by tak byly doručovány veškeré písemnosti související s exekucí na Váš majetek. Pokud takového zmocněnce nemáte, bude Vám doručováno tzv. fikcí, kdy bude písemnost vyvěšena na úřední desce soudního exekutora. Zde by nebylo od věci občas zavolat exekutorovi a sdělit mu např. email, aby Vám na něj mohl zaslat rozhodnutí ve věci exekuce a rovněž soudnímu exekutorovi sdělte, zda máte datovou schránku a pokud ano, tak sdělte jakou. V tomto případě by Vám byly písemnosti doručovány do této datové schránky.