Počet stránek ve webu: 43.381


Nacházíte se v oblasti právní poradny, kde se zpracovávají jen exekuční a insolvenční dotazy. Nový dotaz můžete uložit ZDE.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 9.090.118

Jak dlouho trvá exekuce na alimenty, výživné?

Odesláno: 
Otevřeno 2208 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
zajímalo by mne pokud mi byl doručen na konci měsíce dubna 2015 exekuční titul o rozhodnutí, jaký majetek bude dlužníkovi zabaven z důvodu dlužného výživného jak dlouho bude ještě celé řízení trvat. Nebo kdy bude dluh uhrazen?
Děkuji za odpověĎ
 
Zdravím Vás, pokud by Vám byl do konce měsíce dubna doručen exekuční titul (rozsudek o určení výživného), záleží i na tom, kdy bude či byl exekuční titul doručen i otci dítěte či dětí. Ode dne doručení počíná oběma účastníkům řízení běžet odvolací lhůta, která činí 15 dní. Pokud v této lhůtě nebude podáno odvolání, exekuční titul nabude právní moci. Pokud dlužník či otec dítěte dobrovolně splní svoji vyživovací povinnost a uhradí jak dlužné či běžné výživné v době, kterou mu exekuční titul (rozsudek), ke splnění této povinnosti ukládá, nebude nutné podávat návrh na nařízení exekuce. Pokud by však tuto povinnost nesplnil, můžete podat návrh na nařízení exekuce raději k soudnímu exekutorovi, vymáhání je rychlejší a efektivnější. Jak dlouho bude konkrétní exekuce trvat, to Vám bohužel sdělit nemůžu, neboť zde záleží jak na majetkových poměrech povinného, tak na jeho ochotě dluh uhradit eventuálně i na základě výzvy exekutora k dobrovolnému splnění povinnosti a rovněž i na zvoleném způsobu provedení exekuce (zvolených způsobech provedení exekuce). Mohu tvrdit, že exekuce může trvat řádově od několika měsíců až po několik let. Toto nejsem schopna skutečně odhadnout bez znalosti poměrů.