Počet stránek ve webu: 43.381


Nacházíte se v oblasti právní poradny, kde se zpracovávají jen exekuční a insolvenční dotazy. Nový dotaz můžete uložit ZDE.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 9.090.855

Zabavení majetku třetí osoby exekutorem (vypůjčené věci) - jak se bránit?

Odesláno: 
Otevřeno 1606 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
Jsem samoživitelka se sedmiměsíčním dítětem a mám exekuce na rodičovský příspěvek který činí 6.000 Kč a nezabavitelná částka pro matku s dítětem činí 7.600 Kč, takže po dnešním informování na Úřadě sociální správy mi nemohou nic strhávat. Nicméně užívám základní vybavení domácnosti (lednice, pračka, postel, postýlka pro dítě), TV nevlastním), všechny tyto věci, mi vypůjčila babička, která mi pomohla s vybavením bytu, protože na to finančně nedosahuji, nicméně jsou to věci třetí osoby (máme spolu sepsané smlouvy o výpůjčce podle paragrafu 659zákona č. 40/1964Sb. , občanský zákoník, je potřeba na nich mít ověřený podpis, nebo je smlouva platna i bez notářského ověření? Dále mám od majitelky bytu (mám v něm trv. pobyt), ve kterém bydlím vybavení jako jsou skříně, kuchyňský stůl a židle, vše je zdokumentováno a sepsáno ve smlouvě o nájmu. Všechen tento nábytek a spotřebiče nemají vcelku žádnou hodnotu a jsou koupené z ruky (staré více než od roku 2005), jde mi hlavně o to, zda i tyto věci může zabavit když zákon stanovuje jinak a když je i tak sebere, je to trestný čin?
Mohu se bránit?
Děkuji moc za odpověď
 
Zdravím Vás, pokud máte sepsánu smlouvu o výpůjčce s vlastníkem věcí, tak tato smlouva je platná již připojením Vašich podpisů. Smlouva o výpůjčce dle zákon 40/1964 Sb. , občanský zákoník, ve znění platném do 31.12.2013 včetně ke své platnosti nevyžaduje úřední ověření podpisů. Nicméně je možné zajít k notáři a tuto smlouvu nechat úředně ověřit. Mohu Vás uklidnit i tím, že obvyklé vybavení domácnosti je vyloučeno z exekuce prodejem movitých věcí, tj. nemůže být zabaveno. Toto výslovně upravují ust. § 321 a § 322 občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.). Pokud by se však stalo, že by k Vám přijeli vykonavatelé a chtěli by zabavovat věci v bytě, tak jim ukažte smlouvu o výpůjčce a dále též nájemní smlouvu. Kdyby i přesto byly tyto věci zabaveny je možné podat, a to do 30 dní ode dne, kdy se vlastník věcí o jejich zabavení dozvěděl, návrh na vyškrtnutí věcí ze soupisu, a to u exekutorského úřadu, který tyto věci zabavil. K tomuto návrhu je nutné přiložit např. smlouvu o výpůjčce, pokud by byly zabaveny věci ve vlastnictví Vaší babičky, dále též nájemní smlouvu, pokud by byly zabaveny věci ve vlastnictví pronajímatele. Pokud by současně bylo zabaveno obvyklé vybavení domácnosti je možné argumentovat, i tak, že obvyklé vybavení domácnosti je vyloučeno z exekuce prodejem movitých věcí v souladu s ust. § 321 a § 322 občanského soudního řádu. Takže obrana je možná, mám za to, že kdyby exekutor tyto věci zabavil nejedná se o trestný čin, neboť v době zabavování věcí mohl mít pochybnosti o tom, kdo je vlastníkem těchto věcí.