Počet stránek ve webu: 43.381


Nacházíte se v oblasti právní poradny, kde se zpracovávají jen exekuční a insolvenční dotazy. Nový dotaz můžete uložit ZDE.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 9.090.648

Žádost o výběr životního minima z vkladní knížky - vzor

Odesláno: 
Otevřeno 1894 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
existuje nějaký vzor na žádost o odblokování vkladní knížky poštovní spořitelny k výběru 2x životního minima (dle § 306 ob. soud. řádu)? Děkuji za odpověď
 
Zdravím Vás, bohužel Vás zklamu, neboť na blokaci vkladní knížky nelze vztáhnout stejná pravidla jako pro exekuci přikázáním pohledávky z účtu povinného. Proto při blokaci vkladní knížky nemáte nárok na výplatu dvojnásobku životního minima. Na vkladních knížkách jsou totiž naspořené peníze, stejně jako na stavebním spoření či penzijním spoření, proto se v těchto případech používá exekuce formou přikázání jiné peněžité pohledávky povinného. V těchto případech totiž exekutor zašle exekuční příkaz poštovní spořitelně, s tím, že banka peníze na vkladní knížce na základě exekučního příkazu vyplatí exekutorovi a nikoli Vám. Kdyby však z peněz na vkladní knížce bylo možné celou pohledávku uhradit a případně by i něco zbylo, tak přebytek peněz by Vám musel soudní exekutor uhradit.
Jediným způsobem jak dosáhnout odblokování vkladní knížky je dosáhnout zastavení exekuce. K tomu je nutné vědět, zda ve Vašem případě není splněn jeden ze zákonných důvodů pro zastavení exekuce dle ust. § 268 odst. 1 písm a) – h) zákona č. 99/1963 Sb. , občanský soudní řád, v platném znění.