Počet stránek ve webu: 43.378


Ve dnech 1.8. - 31.8.2024 není možné z důvodu dovolené uložit do exekučně-insolvenční poradny žádné dotazy.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 9.055.008

Zadlužení před VZP

Odesláno: 
Otevřeno 84 x
2 odpovědi
 
Prvního března 2023 odjel jsem do Kanady z pracovních důvodu. Za ten čas vzniklo mí zadlužení před VZP které je předané na ekzekuce. Otazka zní: jestli existuje nějaký způsob vyhnouti nebo zmenšení dluhů či stejně budu muset vyplatit všechno a z úrokem? V Kanadě platil jsem místní zdravotní pojištění a k VZP ne měl jsem ani teoretické přístup. Dekuji za odpověď.
 
Dobrý den,
podle § 8 odst. 4 zákona č. 48/1997 Sb. , o veřejném zdravotním pojištění, není pojištěnec povinen platit pojistné za dobu, kdy pobýval dlouhodobě v cizině, pokud: a) je v cizině zdravotně pojištěn, b) učinil o této skutečnosti příslušné zdravotní pojišťovně prohlášení, c) předloží pojišťovně po návrhu doklad o zdravotním pojištění v cizině.
Povinnost platit pojistné nemůže zaniknout dříve než následující den poté, co pojišťovna obdrží Vaše prohlášení o dlouhodobém pobytu v cizině (tzn. nemůže zaniknout zpětně). Pokud jste takové prohlášení neučinil, povinnost platit pojistné Vám bohužel nezanikla. Doporučila bych Vám přesto VZP kontaktovat a dodatečně jí předložit doklad o uzavřeném zdravotním pojištění v cizině. V souladu s § 8 odst. 6 citovaného zákona by tak po Vás VZP neměla vymáhat penále za prodlení s platbou pojistného - resp. mohl byste požádat o jeho odpuštění (upozorňuji však, že je-li vymáhání ve stadiu exekuce – tzn. o nároku VZP již bylo pravomocně rozhodnuto - nemusí Vám VZP vyhovět).

 
Dobrý den, děkuji za odpověď. Kanadské zdravotní pojištění mám a doložil jsem to na pobočce VZP. Oni však to neberou v úvahu prý musíl jsem doložit to před odjezdem. Dluh za rok 2023 už je předán exekutorům. Otazkà zní: dává li smysl podávat odvolání do soudu nebo stejně budu muset zaplatit? Jak na to poradíte? Děkuji předem.
čekejte
Váš dotaz byl přijat ke zpracování. Odpověď Vám přijde na emailovou adresu, kterou jste zadal/a při uložení dotazu. Děkujeme, že využíváte našich služeb.