Počet stránek ve webu: 43.378


Ve dnech 1.8. - 31.8.2024 není možné z důvodu dovolené uložit do exekučně-insolvenční poradny žádné dotazy.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 9.055.073

Exekutor nevyplatil peníze

Odesláno: 
Otevřeno 67 x
1 odpověď
 
Dobrý den,

moje přítelkyně se loni (2023) dostala do exekuce, která vznikla kvůli dluhu u její zdravotní pojišťovny. Dluh vznikl kvůli tomu, že do pojišťovny průběžně neposílala potvrzení o studiu.
Po tom, co jsme se toto dozvěděli, jsme vyřídili příslušná potvrzení o studiu, která jsme pojišťovně zpětně doložili. Tím se dluh výrazně zmenšil na zlomek jeho původní velikosti. Bylo nám řečeno, abychom zbytek (cca 12 tisíc Kč) doplatili exekutorovi a že tím bude věc vyřešena. Peníze jsme uhradili a věc pokládali za vyřešenou.
Nedávno jsme se ale dozvěděli, že přítelkyně daný zbytek dluhu u pojišťovny stále má a že exekutor pojišťovně peníze neodeslal. Po kontaktování exektura nám bylo pro nás nesrozumitelně a nepochopitelně sděleno, že částku, kterou jsme exekutorovi zaplatili, exekutor jaksi "zaúčtoval" jako úhradu úroků z prodlení, odměny exekutorovi a dalších dluhů plynoucích z celého původního vysokého dluhu u pojišťovny a nikoliv z dluhu zmenšeného po doložení potvrzení o studiu. Rovněž dodal, že není ze zákona povinen tuto situaci řešit a že ji řešit nebude. V tomto ohledu se cítíme podvedeni a okradeni. Jak máme situaci dále řešit?

Děkuji a zdravím.
 
Dobrý den,
exekutor je pověřen k vymožení dluhu podle tzv. exekučního titulu – v tomto případě je jím zřejmě pravomocný platební výměr nebo výkaz nedoplatků vydaný VZP. V případě, že VZP ani Vaše přítelkyně nepodala návrh na zastavení exekuce, exekutorovi nezbývá, než v nařízené exekuci pokračovat. Doporučila bych Vám tedy podat návrh na zastavení exekuce pro její nepřípustnost - Vaše přítelkyně byla v daném období řádným studentem a proto nemohla být dlužníkem (případně se zkusit domluvit, zda návrh na zastavení exekuce učiní VZP) a následně požádat VZP o vrácení přeplatku. Návrh na zastavení exekuce je třeba adresovat příslušnému exekutorskému úřadu, který tuto exekuci vede.