Počet stránek ve webu: 43.381


Nacházíte se v oblasti právní poradny, kde se zpracovávají jen exekuční a insolvenční dotazy. Nový dotaz můžete uložit ZDE.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 9.089.767

Věřitel v insolvenčním a trestním řízení

Odesláno: 
Otevřeno 69 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
jsem věřitelem v insolvenčním řízení, kde už bylo rozhodnuto o úpadku dlužníka. Přihlášku pohledávky už mám podanou. Současně bude probíhat pravděpodobně i trestní řízení, protože dlužník zpronevěřil finance věřitelů. Některé právní kanceláře nabízejí poškozeným, aby se stali součástí jejich věřitelské skupiny. Toto zastupování není ale zrovna levné (několik tisíc korun). Chtěl bych se zeptat, zda je výhodné nebo dokonce nutné, nechat se zastupovat právníkem? Musím jako věřitel dělat v insolvenčním řízení ještě nějaké kroky, kromě podání přihlášky pohledávky? Budou muset věřitelé také činit nějaké úkony v trestním řízení? Znáte případně nějakou advokátní kancelář, která by si neúčtovala za své služby předem, ale až podle vymožené částky?
Děkuji za odpověď.
 
Dobrý den,
byla-li Vaše přihlášená pohledávka při přezkumném jednání insolvenčním správcem uznána, pak další kroky podnikat nemusíte. Přesto Vám doporučuji průběh insolvenčního řízení sledovat. Jako přihlášený věřitel můžete vykonávat svá práva a hlasovat na schůzi věřitelů, není to však Vaše povinnost. Výhodou připojení se k nějaké věřitelské skupině (vznikající v ins. řízení s velkým množstvím věřitelů) je, že skupina věřitelů se stejnými zájmy může ovlivnit průběh insolvenčního řízení lépe než individuální věřitel. Více informací by Vám ale měla poskytnout advokátní kancelář, která tuto službu nabízí. Nechat se právně zastupovat nutné není (pokud by však insolvenční správce Vaši pohledávku neuznal, resp. popřel, je vhodné se poradit s advokátem a s jeho pomocí případně podat žalobu na určení popřené pohledávky k insolvenčnímu soudu). S advokáty si lze domluvit různé způsoby odměňování, řada advokátů tyto možnosti uvádí na svých webových stránkách. Vyhledat advokáta můžete na http://www.cak.cz (a to dle zaměření i působiště advokáta). V trestním řízení je obecně z pohledu poškozených věřitelů důležité, aby včas uplatnili své nároky na náhradu škody proti pachateli trestného činu. Ale je-li pachatel trestného činu v úpadku, pak se poškozeným tento nárok v trestním řízení nepřiznává (až na výjimky, kdy je v trestním řízení zajištěn majetek v majetkové podstatě dlužníka) - pohledávky řeší insolvenční řízení. Vystupuje-li v trestním řízení mimořádně vysoký počet poškozených, může trestní soud rozhodnout o tom, že si poškození musí zvolit společného zmocněnce (tím může být advokát nebo např. jeden z poškozených), který pak v trestním řízení hájí jejich společná práva (k právům poškozeného více zde: https://verejnazaloba.cz/vice-o-sz/vse-podstatne-o-trestnim-rizeni/ochrana-poskozenych-a-ohrozenych-osob/ochrana-prav-poskozeneho/).