Počet stránek ve webu: 43.381


Nacházíte se v oblasti právní poradny, kde se zpracovávají jen exekuční a insolvenční dotazy. Nový dotaz můžete uložit ZDE.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 9.089.360

Marna exekuce delsi 12-ti let

Odesláno: 
Otevřeno 73 x
1 odpověď
 
Dobry den
mel byl dotaz ohledne novely exekucniho zakona kde je uvedeno ze za "marnou exekuci" je povazovana exekuce ktera neni vymozitelna za poslednich 6 let plus 2x 3roky pokud veritel pozada o prodlouzeni. Take je uvedeno ze exekuce nesmi trvat vice jak 12 let od data vydani usneseni o zahajeni exekuce. Mam exekuci z 12/2006, zadna platba za tech 18 let neprobehla. Pokud spravne rozumim, exekuce by mela byt zastavena jako "marna" jelikoz je delsi nez 12 let, nebo nezalezi na celkovem stari exekuce a pokud je stara 6 let +, je stale moznost prodlouzit tuto exekuci veritelem o dalsich 6 let, tedy v mem pripade az 24 let?
Dekuji
 
Dobrý den,
dvanáctiletá lhůta podle § 55 odst. 11 exekučního řádu je pevně daná, běží nezávisle na lhůtě šestileté a nelze ji prodlužovat složením zálohy jako lhůtu šestiletou. To znamená, že je-li exekuce vedena bezvýsledně dvanáct let od právní moci usnesení o nařízení exekuce, exekutor by měl tuto exekuci zastavit. Dojde-li ale před uplynutím této lhůty k vymožení jakéhokoli plnění, začne lhůta běžet znovu. Do běhu lhůty se také nezapočítávají tzv. vyloučené doby uvedené v § 55 odstavci 12 exekučního řádu (dvanáctiletá lhůta se tak může prodloužit o dobu, po kterou např. probíhalo řízení o zastavení exekuce nebo po kterou byla exekuce odložena, apod.).