Počet stránek ve webu: 43.429

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V našem domě, který spravuje SVJ, je sklep ve výlučném vlastnictví firmy, která dům stavěla. Ve sklepě je zřejmě bývalá studna, která zřejmě při zvýšení spodní vody sklep zaplavuje. Momentálně se firma stará o její odčerpávání. Firma uvažuje nad prodáním sklepu jinému vlastníkovi, nikoliv SVJ. Lze nějakým způsobem zajistit z hlediska SVJ, aby byla voda nadále odčerpávána? Případně lze nějakým způsobem vynutit vstup do sklepa za tímto účelem? Děkuji za odpověď.

ODPOVĚĎ:
V situaci, kdy je sklep ve výlučném vlastnictví třetí strany (v tomto případě firmy) a SVJ se obává o údržbu sklepa a zajištění odčerpávání vody při zvýšení hladiny spodní vody, můžete zvážit několik právních opatření:
Smluvní ujednání: Můžete s vlastníkem sklepa, popř. novým vlastníkem, uzavřít smlouvu o povinnosti pravidelně odčerpávat vodu. Tato smlouva může stanovit konkrétní povinnosti a podmínky, za kterých bude odčerpávání probíhat. Důležité by bylo, aby smlouva obsahovala ustanovení i pro případ převodu vlastnictví, aby byla povinnost přenesena na budoucí vlastníky sklepa.
Zřízení věcného břemene (služebnosti) : Můžete se pokusit zřídit věcné břemeno, které by zajišťovalo právo SVJ (nebo domu) vstoupit do sklepa a vykonávat údržbu, jako je například odčerpávání vody. Věcné břemeno by bylo vázáno na konkrétní nemovitost a platilo by i pro budoucí vlastníky.
Ochrana před škodou: Pokud by zatopení sklepa ohrožovalo společné části domu nebo majetek jiných vlastníků, mohlo by SVJ v případě nedodržení pravidel údržby sklepa a v důsledku vzniklé škody využít občanskoprávních prostředků k vymáhání nápravy či odškodnění.
Vstup do nemovitosti v případě havárie: Zákon (občanský zákoník) poskytuje určité možnosti vstupu na cizí nemovitost v případě havárie, pokud je nutné zabránit škodám. Pokud zaplavení sklepa ohrožuje dům či majetek jiných vlastníků, mohlo by být možné na základě mimořádných okolností žádat o vstup do sklepa a provést neodkladné zásahy. To by ale mělo být dobře právně podložené a pod dohledem právního zástupce.
Preventivní opatření: SVJ může také navrhnout vlastnímu správci domu, aby byl vypracován plán na řešení vody ve sklepních prostorech (např. instalace čerpadel nebo jiných technických řešení), který by snížil závislost na aktivitě vlastníka sklepa.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.