Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Potřebovala bych poradit ohledně datování vzniku díla. Napsala jsem knihu, kterou bych ráda postoupila vydavatelství, ale před tím potřebuji datovat vznik mého díla, které ale musí být právně prokazatelné. Našla jsem si, že stačí v papírové formě dílo odeslat poštou na vlastní adresu. Dokud se obálka, ve které je dílo uložené, neotevře, je to potvrzení vzniku díla.

Prosím o potvrzení, zda je tento úkon dostačující a v budoucnu právně nenapadnutelný. Děkuji za odpověď. Děkuji, Leona

ODPOVĚĎ:
Vámi popsaný postup považuji za zcela nesmyslný a z právního hlediska naprosto irelevantní. V tomto ohledu je nutné si uvědomit, že autorský zákon v žádném ze svých ustanovení konkrétní dataci vzniku autorského díla nepožaduje. Zasláním knihy (v listinné podobě) poštou na vlastní adresu nebude do budoucna prokázáno nic více, než že Vám byla ke konkrétnímu datu doručena poštovní zásilka (jejíž obsah však bude zcela neprokazatelný).
V této souvislosti upozorňuji na § 2/1 autorského zákona, dle něhož je předmětem práva autorského dílo literární a jiné dílo umělecké a dílo vědecké, které je jedinečným výsledkem tvůrčí činnosti autora a je vyjádřeno v jakékoli objektivně vnímatelné podobě včetně podoby elektronické, trvale nebo dočasně, bez ohledu na jeho rozsah, účel nebo význam. Autorský zákon tedy hovoří o autorském díle v okamžiku, kdy je toto dílo vyjádřeno v jakékoli objektivně vnímatelné podobě. Dle § 2/3 autorského zákona se právo autorské vztahuje na dílo dokončené, jeho jednotlivé vývojové fáze a části.
Je-li Vaším autorským dílem kniha, bylo toto dílo dokončeno ve chvíli, kdy jste provedla poslední textové korektury apod. a sama jste považovala knihu za definitivně dopsanou. Ochrany dle autorského práva pak požívají i jednotlivé pracovní verze Vaší knihy, pokud splňují znaky autorského díla dle shora uvedeného § 2/1 autorského zákona.
Z Vašeho dotazu nevyplývá, za jakým účelem potřebujete dokončení svého autorského díla datovat. Určení data dokončení Vaší knihy však můžete provést vlastním písemným prohlášením (neboť jako autorka knihy jste prakticky jediná, kdo má povědomí o tom, kdy byla kniha autorsky dokončena).
_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 121/2000 Sb. , o právu autorském, o právech souvisejících s právem autorským a o změně některých zákonů (autorský zákon)
Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.