Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Naskenoval jsem originál smutečního oznámení (parte), tzn. nikoliv dokumentu nebo archiválie z knihovny, archivu, webu, apod. , úmrtí v 1. světové válce, za účelem zveřejnění na webových stránkách věnovaných obětem války. Řešíme otázku, zda je možné tento sken zveřejnit:

a) jsem-li majitelem originálu toho dokumentu,
b) nejsem-li majitelem a majitel mi jej pouze zapůjčil k oskenování, ale nedal souhlas (ale ani nesouhlas, neřešili jsme to) ke zveřejnění skenu na webu,
c) teoreticky pro jiné případy: byl-li by obrázek získán z archivu, publikace, webu, apod. s uvedením zdroje.
Mohlo by se považovat zveřejnění v případě ad a) nebo ad b), případně i ad c) za porušení nějakých autorských nebo majetkových práv k té listině, případně zájmů případných rodinných příslušníků, nebo jiných práv? PS: na smutečním oznámení nejsou údaje o potomcích, pouze "zarmoucená rodina".

 

ODPOVĚĎ:
Jednotlivě k Vámi uváděným bodům:
a/ Jste-li vlastníkem daného dokumentu, je v podstatě vše v pořádku.
b/ Pokud nejste vlastníkem dokumentu, bude nutné se pohybovat pouze v mantinelech toho, k čemu udělil vlastník dokumentu souhlas. Máte-li k dispozici pouze souhlas s nascanováním dokumentu, bude vhodné si ještě vyžádat souhlas se zveřejněním scanu na webových stránkách.
c/ Budete-li zdroj nascanovaného dokumentu řádně citovat, mělo by být vše v pořádku.
Co se týče autorského práva, nemyslím si, že by toto parte představovalo autorské dílo. Pojem "autorské dílo" je definován v § 2/1 autorského zákona:
"Předmětem práva autorského je dílo literární a jiné dílo umělecké ... které je jedinečným výsledkem tvůrčí činnosti autora a je vyjádřeno v jakékoli objektivně vnímatelné podobě včetně podoby elektronické, trvale nebo dočasně, bez ohledu na jeho rozsah, účel nebo význam ... Dílem je zejména dílo slovesné vyjádřené řečí nebo písmem ..."
Originalita textu či výtvarného zpracování Vámi zmiňovaného smutečního oznámení dle mého názoru výše zmíněná kritéria spíše nenaplňuje.
Co se týče případného dotčení osobnosti zemřelého člověka či příjmení pozůstalé rodiny, je vhodné poukázat na:
- § 78/3 občanského zákoníku, dle něhož platí, že:
"Týká-li se neoprávněný zásah příjmení a je-li pro to důvod spočívající v důležitém zájmu na ochraně rodiny, může se ochrany domáhat samostatně manžel nebo jiná osoba dotčenému blízká, byť do jejich práva ke jménu přímo zasaženo nebylo."
V kontextu tohoto ustanovení doplňuji, že neoprávněným zásahem do práva na příjmení se míní především zpochybnění práva ke jménu (příjmení) a neoprávněné užití jména (příjmení).
- § 82/2 občanského zákoníku, dle něhož platí, že:
"Po smrti člověka se může ochrany jeho osobnosti domáhat kterákoli z osob jemu blízkých."
Ze znění dotazu usuzuji, že žádné z výše uvedených ustanovení se na Váš případ vztahovat nebude (bude-li dané parte uveřejněno seriózním způsobem, který nebude jméno dané rodiny či památku dotyčného člověka nikterak dehonestovat).
_____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 121/2000 Sb. , o právu autorském, o právech souvisejících s právem autorským a o změně některých zákonů (autorský zákon)
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.