Počet stránek ve webu: 43.392

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
19.7.2012 jsme od MÚ dostali oznámení o prodeji našeho domu (12 bytových jednotek). Nový majitel zapsán na katastru 24.7. 2012 a od 1.srpna 2012 zvýšil nájem o 100%, smlouva na 1 rok. MÚ nás údajně prodal i s nájemními smlouvami, které však byly na dobu neurčitou.

Souhlasíme s adekvátním navýšením nájmu, ale máme podepisovat novou smlouvu? A o kolik může zvýšit nájem? Bydlíme v oblasti Semily. Vybavení bytu (kuchyňská linka, bojler, Gamaty) je staré 30-35 let. Byty jsou o velikosti 38-55 m2. Na co si máme dávat především pozor. Děkuji. Miriam

ODPOVĚĎ:
Dle § 680/2 Občanského zákoníku dojde-li ke změně vlastnictví k pronajaté věci (zde bytového domu), vstupuje nabyvatel do právního postavení pronajímatele. Nový vlastník bytového domu se tedy s účinností od 25. 7. 2012 stal Vaším pronajímatelem, tzn. že „prodej domu i s nájemci“ naprosto odpovídá platné právní úpravě.
V současné situaci Vás nový pronajímatel nemůže v žádném případě nutit k uzavření nové nájemní smlouvy, dosavadní nájemní smlouvy zůstávají v platnosti (včetně výše nájemného a veškerých dalších smluvních ujednání). Namístě by bylo pouze uzavření dodatku ke stávajícím nájemním smlouvám, v němž by došlo (v záhlaví smlouvy) k nahrazení údajů o „starém“ pronajímateli údaji o pronajímateli novém.
Ke změně výše nájemného může dle § 696 Občanského zákoníku dojít pouze dohodou nájemce a pronajímatele. Nebudete-li ochotni se s pronajímatelem na výši nájemného dohodnout a nebudete-li reagovat ani na jeho písemnou výzvu, může se pronajímatel obrátit na soud s požadavkem na určení nájemného, jehož výše je v daném místě a čase obvyklá (nepřiměřeného zvýšení nájemného se tedy nemusíte obávat). Stejný mechanismus lze samozřejmě použít, bude-li se nájemce domáhat snížení nájemného.
Co se týče dalších navrhovaných změn nájemních smluv, lze Vám doporučit maximální obezřetnost. Není samozřejmě důvod, proč byste měli přistupovat na zkrácení doby nájmu na dobu určitou, pro poskytnutí podrobnější rady by však bylo zapotřebí seznámit se se zněním dosavadní nájemní smlouvy a pronajímatelem navrhovaných změn.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.