Počet stránek ve webu: 43.392

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jsem vlastníkem bytového domu na Praze 7 1 rok. Dávám dům do pořádku. V přízemí je byt 20 m2 se sprchou v předsíni. Regulované nájemné 3000 Kč měsíčně. Nájemnice byt neužívá, bydlí v něm její matka několik let bez nahlášení. Tvrdí, že je na návštěvě. Hlášená je nezletilá dcera.

Před měsícem nájemnice zavolala, že u ní bude teď bydlet maminka a že ona bydlí u přítele. Sdělili jsme, že s tím nesouhlasíme s nahlášením 3. osoby do bytu 20 m2. Písemně jsme upozornili, že byt má užívat ona, nikoliv její matka a že jde o porušení nájemní smlouvy. Teď však tvrdí, že ona v bytě bydlí, že matka je tam jen chvíli. Byt je navíc nezkolaudovatelný, chceme ho zrekonstruovat, propojit s vedlejší místností a uvést do původního kolaudačního stavu. Nabídli jsme větší garsonku vedle za 6.000 Kč pro její matku se smlovou na 1 rok s možností prodloužení pro max. 2 osoby. To odmítá, trvá na bydlení pro 3. osobu a psa se smlouvou na dobu neurčitou. Nesouhlasíme, aby bydlely 3 osoby a pes v bytě 20 m2, za větší byt nájemkyně není ochotná připlatit. Uvažuji o výpovědi z důvodu nenahlášení osoby, z důvodu neužívání bytu nájemkyní, z důvodu nutné rekonstrukce a z důvodu užívání tak malého bytu nepřiměřeným počtem osob. Jednám správně? Děkuji, Karolína

ODPOVĚĎ:
Písemně (doporučeně, na dodejku) kontaktujte nájemnici s tím, že z důvodu plánované rekonstrukce, ji nabízíte přestěhování do jiného bytu. Dále ji upozorněte na skutečnost, že od 1.1.2013 končí v Praze regulované nájemné a tedy, že možná bude od nového roku docházet ke změnám ve výši nájemného. Závěrem upozorněte na jednání, jímž měl nájemník porušit ustanovení nájemní smlouvy a zákona, které by mohlo vést k ukončení nájemního vztahu.
Pozor na důvody, které budete uvádět pro výpověď. Výpověď z nájmu bytu má dvojí režim. Pronajímatel může vypovědět nájem bez přivolení soudu § 711 občanského zákoníku:
-    nájemci, osoby s ním bydlící i přes písemnou výstrahu hrubě porušují mravy v domě
-    nájemce hrubě porušuje své povinnosti vyplývající z nájmu bytu
-    má-li nájemce dva a více bytů
-    neužívá-li nájemce byt bez vážných důvodů, nebo jej užívá jen občas
Pronajímatel může vypovědět nájem pouze s přivolením soudu § 711a občanského zákoníku, v těchto případech bývá poskytována též bytová náhrada:
-    pronajímatel potřebuje byt pro sebe, pro své blízké
-    byt související s nebytovými prostorami určenými k podnikání
-    je-li to potřebné z důvodu veřejného zájmu, nebo vyžaduje-li byt nebo dům opravy, při jejichž provádění nelze dům, byt delší dobu užívat
Jinak s Vámi uvedeným způsobem řešení celé situace souhlasím. Je vhodné, aby veškerá komunikace probíhala písemně, a to doporučeně a na dodejku, případně osobně a nechávat si vždy kopii předané písemnosti podepsat od druhé strany. Snadněji v případě potřeby unesete důkazní břemeno.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.