Počet stránek ve webu: 43.392

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V jednom vašem článku píšete o automatickém prodloužení nájemní smlouvy. Nejdená se ale o nájem bytu, ale o pronájem nebytových prostor (tělocvičny). Ráda bych se zeptala, jestli dochází k automatickému prodloužení nájmu bytu i u pronájmu bytu či menšího rodinného domu. Děkuji. Majka

ODPOVĚĎ:
Obecný nájem věci (pozemku či jiné nemovitosti odlišné od bytu) se prodlužuje automaticky (pokud ze smlouvy nebyla prolongace vyloučena) - § 676 odst. 2 Občanského zákoníku.
U nájmu (= pronájmu) bytu je prolongace vyloučena (přičemž ji lze sjednat v nájemní smlouvě). Nejprve toto bylo stanoveno v § 686a Občanského zákoníku (a to s účinností od 1.4.2006; k tomuto je třeba uvést, že k možnosti prolongace ze smlouvy dospěla právní teorie), následně technickou novelou (v níž je zohledněno stanovisko teorie k předchozí úpravě) byla tato výluka přesunuta do § 710 odst. 3 OZ (s účinností od 1.11.2011).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.