Počet stránek ve webu: 43.392

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Máme sušárnu pro 4 bytové jednotky, ve které bych si při sušení ráda zapnula topení při nízkých teplotách. Topení je rozbité, závada hlášena několikrát, nic se s tím nedělá. Dvěma sousedkám se to nelíbí, nechtějí doplácet (platí se za společné prostory, ať se tam topí nebo ne). Mám ZTP dítě a prát musím téměř denně, vadí jim to - prý ať suším, ale netopím.

Když topení zapnu, jdou a vypnou ho. Přizvaly si také předsedkyni SVJ, která topení vypnula, aniž by to probrala se mnou. Mohou mi sousedky a předsedkyně SVJ bránit v topení při sušení? Jak se mohu proti nim bránit? Předsedkyni SVJ jsme hlásili, že je třeba opravit světlo na chodbě (hrozí úraz, je tam tma). Prý "až přijde elektrikář". Za tu dobu se může cokoliv na té chodbě stát. Jak se pak bránit, mám své požadavky zaslat písemně SVJ? Děkuji, Dana

ODPOVĚĎ:
Zákon Vám garantuje ochranu vlastnických práv. Sušárna je patrně ve Vašem spoluvlastnictví SVJ společně s ostatními vlastníky bytových jednotek. Zde ale také nastupuje zásada, že Vaše právo končí tam, kde začíná právo někoho jiného. Doporučuji proto, abyste problém přednesla na schůzi vlastníků bytových jednotek a zkuste navrhnout kompromis. Ostatní vlastníci nechtějí platit náklady za teplo, které nespotřebují. Pokud byste s návrhem nebyla úspěšná, můžete podat žalobu na zdržení se zásahu do Vašich vlastnických práv, což chápu jako krajní řešení.
Co se týče Vaší druhé otázky, jistě je vhodné se na předsedkyni obrátit písemně s požadavkem výměny světla příp. svolat opět schůzi vlastníků jednotek, kde jí pomalý postup můžete vytknout. Za předpokladu, že by se na chodbě někdo zranil, můžete se na ní obrátit s nárokem na náhradu škody, avšak zavinění bude muset postižený předsedkyni prokázat a nejspíš dojde i na soud.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.