Počet stránek ve webu: 43.392

1 1 1 1 1 Hodnocení 1.00 (1 hlas)

Matka je členem stavebního bytového družstva. Má nájemní smlouvu na družstevní byt, zaplatila celý členský podíl, ale ještě není majitelem bytu. Chtěla by svůj členský podíl převést na vnučku. Je to možné? Jak má postupovat. Vnučka má 26 let. Děkuji, Růžena

ODPOVĚĎ:
Vaši situaci by řešila smlouva o převodu členského podílu v družstvu (vzor máme k dispozici zdarma ke stažení ve webu). Členský podíl lze převést přímo na vnučku, je zletilá. Převod členských práv a povinností v bytovém družstvu upravuje ustanovení § 230 obchodního zákoníku, které stanoví, že převod práv a povinností spojených s členstvím v bytovém družstvu na základě dohody nepodléhá souhlasu orgánů družstva. Nelze proto převod členských práv a povinností tedy vázat na souhlas představenstva či členské schůze, nicméně je vhodné pozorně pročíst stanovy družstva, zda nestanoví nějaké doplňující podmínky např. úředně ověřený podpis apod. Obchodní zákoník nestanoví, že musí být dohoda uzavřena písemně. Nicméně v praxi je možné doporučit nejen její písemné uzavření, ale pro odstranění pochybností (např. v dědickém řízení) i zajistit i úřední ověření podpisů smluvní stran.

Ust. § 230 obchodního zákoníku obsahuje úpravu, která umožňuje dosáhnout převodu družstevního bytu, aniž by bylo nutné předkládat družstvu text dohody. Podle zákona totiž tytéž účinky jako předložení smlouvy o převodu členství nastávají, jakmile družstvo obdrží písemné oznámení od dosavadního člena o převodu členství a písemný souhlas nabyvatele členství.

Lze doporučit, aby dohoda obsahovala následující skutečnosti:
-    specifikace družstva
-    údaj o tom, zda je převod úplatný (pak musí být v dohodě specifikovaná i cena) nebo bezplatný
-    lze doporučit uvést v dohodě také práva spojená s členstvím v družstvu, tedy zejména to, že s členstvím je spojeno právo na uzavření nájemní smlouvy ke konkrétnímu družstevnímu bytu.

V této souvislosti upozorňuji, že s převodem členství nevstupuje nabyvatel členství družstva automaticky do práv nájemce z nájemní smlouvy. Nájemní smlouva bývalého člena družstva automaticky zaniká s převodem členství a nabyvatel členství musí uzavřít s družstvem novou nájemní smlouvu.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.