Počet stránek ve webu: 43.392

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V listopadu 2012 jsme podali (má matka, se kterou žiji ve společné domácnosti a já) výpověď z nájmu bytu. Nájem skončil v únoru 2013. Žádali jsme pověřeného správce nemovitosti, aby nám sdělil datum převzetí bytu. Též jsme uvědomili i ostatní akcionáře a to písemnou cestou doporučeně na dodejku.

Správce se neozval a ani se s námi nijak jinak nespojil. Komu máme předat byt v pronájmu? Prosím o radu. Děkuji, Zdeněk

ODPOVĚĎ:
Odpověď vychází ze skutečnosti, že byt je vyklizený, nebydlíte v něm a máte novou nájemní smlouvu (od 1.3.2013).

Nejprve doporučuji cestu osobního jednání (pokud ještě nebylo realizováno - z dotazu to jednoznačně nevyplývá).

Pokud osobní jednání selhalo (či selže), doporučuji zadokumentovat stav vyklizeného bytu (fotodokumentace, svědci), aby bylo zjevné, že je v pořádku a je v něm všechno, co v něm být má, taktéž stav měřidel (písemně) a připravit předávací protokol.

Získané podklady vč. příslušného počtu vyhotovení klíčů, zanést pronajímateli (či osobě oprávněné za něj jednat) osobně a za přítomnosti minimálně dvou svědků a pokusit se jej přijmout k podpisu předávacího protokolu.

Na závěr dodávám, že je nutné, abyste si dobře pročetl smluvní podmínky, zda s uvolněním bytu nemáte spojeny nějaké další povinnosti.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.