Počet stránek ve webu: 43.392

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jedná se o vyúčtování za služby spojené s nájmem bytu. V r. 2008 jsem si prostřednictvím realitní kanceláře pronajala byt. Do depozita v realitní kanceláři jsem tehdy vložila kauci 24.000 Kč, dle smlouvy vratnou při ukončení nájmu, po vyrovnání závazků s pronajímatelem. V půli r. 2010 jsem nájemní vztah ukončila a byt v řádném stavu předala pronajímateli.

Z kauce mi však byla vrácena pouze částka 14.000 Kč. Realitní makléřka s pronajímatelem mě donutili podepsat papír, že zbytek kauce - 10.000 Kč mi bude navrácen až po vyúčtování služeb (podmiňovali tím vrácení alespoň části kauce). Prohlášení, že souhlasím se zadržením peněz jsem podepsala.
Pronajímatel (majitel) svůj byt krátce po mém odstěhování prodal a žije mimo ČR, mně neznámo kde. Do dnešního dne jsem od něj neobdržela žádné vyúčtování služeb za r. 2009 a část roku 2010. Mé peníze (kauci) má dosud. Děkuji, Nataša

ODPOVĚĎ:
Pronajímatel ani realitní kancelář nemají na zadržované peníze (kauci, depozitum) nárok. Pokud jsou peníze stále v depozitu realitní kanceláře, obraťte se na ni nejlépe písemně s žádostí o vypořádání dlužné částky. V dopise uveďte i to, že za předpokladu, že Vám částka nebude do Vám dané lhůty uhrazena, obrátíte se s nárokem na soud. Pakliže Vám realitní kancelář nevyhoví, musíte svůj nárok uplatnit žalobou na zaplacení dlužné částky u soudu. Mějte na paměti, že obecná promlčecí lhůta činí 3 roky. Máte tedy jen necelý půl rok na to, abyste dlužnou částku vymáhala, jinak bude nárok promlčen.
(poznámka: dotaz byl do webu uložen s časovým odstupem)

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.