Počet stránek ve webu: 43.392

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám aktuální problém s nájemkyní. V polovině března 2013 jsem jí pronajala byt. Bohužel jsem udělala tu hloupost, že jsem jí povolila zaslat kauci + nájem za konec března na účet. Nájemné a kauci neuhradila, v bytě bydlí. Mohu ji z bytu vystěhovat, nebo musím na něco čekat. Napadlo mě i vyměnit zámky, nebo nechat odpojit elektřinu.

Vím že to není úplně ok, ale ona v podstatě porušila hned několik bodů smlouvy a to:
1. neuhradila kauci při předání bytu,
2. neuhradila nájem za březen při předání bytu,
3. neuhradila nájem za duben v limitu,
4. do týdne si nepřepsala elektřinu na sebe.
V bytě tak bydlí, aniž by jí to stálo jedinou korunu a mě blokuje a nemohu byt pronajímat dalším zájemcům. Myslím, že by tak hrubé porušení smlouvy mělo být důvodem k vystěhování nájemnice a zrušení nájemní smlouvy. Nebo by mě mohla žalovat? Díky za odpověď, Klárka

ODPOVĚĎ:
Ve Vašem případě se jedná o hrubé porušení nájemní smlouvy ze strany nájemce. Občanský zákoník Vám dává právo vypovědět nájemní smlouvu, jestliže nájemce hrubě porušuje své povinnosti vyplývající z nájmu bytu, zejména tím, že nezaplatil nájemné a úhradu za plnění poskytovaná s užíváním bytu ve výši odpovídající trojnásobku měsíčního nájemného a úhrady za plnění poskytovaná s užíváním bytu. V takovém případě doručte nájemci písemnou výpovědní lhůtu, kde uvedete důvod výpovědi, výpovědní lhůtu a poučení nájemce o možnosti podat do 60 dnů žalobu na určení neplatnosti výpovědi k soudu. Žádejte také nájemkyni o ušlý nájem a jiné výdaje spojené s bytem. Pakliže by Vám jej nezaplatila, podejte žalobu na bezdůvodné obohacení.
Ještě je možnost, že vznik nájemní smlouvy byl vázán na zaplacení kauce. Pokud tomu tak je i ve Vašem případě, nájemní vztah nikdy nevznikl a tudíž můžete osobu, která Vám neoprávněně bydlí v bytě, ihned vystěhovat.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.