Počet stránek ve webu: 43.392

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Obracím se na vás s prosbou o radu ve věci ročního vyúčtování členů SVJ. Začátkem roku 2012 jsme se dohodli na pravidelných měsíčních zálohách, z kterých se následně platí revize, opravy a také platíme každý 120,- Kč za správu (vedení účetnictví atd.), tzn. 1.440,- Kč ročně. Nyní nám bylo správkyní předáno vyúčtování nákladů za minulý rok, kde nám rovněž zaúčtovala 600,- Kč za vedení účetnictví.

Jak je to s poplatkem za vedení účetnictví? Je třeba toto nejprve odsouhlasit členskou základnou, anebo je to na libovůli správkyně, kolik si určí zaplatit své účetní, a nás již jen postavit před hotovou věc? Děkuji, Michaela

ODPOVĚĎ:
Obvykle je mezi SVJ a správcem (správní firmou) smlouva, která zahrnuje i vedení účetnictví a určení odměny za něj. Takže je třeba začít u tohoto smluvního aktu. Pokud byla odměna nárokována nad rámec smlouvy, je nutné vyúčtování reklamovat.
Pokud nemáte smlouvu se správcem (např. se nejedná o externí firmu či účetní), je třeba dotaz upřesnit.
Z ryze zkušenostního hlediska si dovoluji dodat, že při porovnání běžných odměn za vedení účetnictví pro SVJ je nárokovaná odměna ve výši 600,- neobvykle velmi nízká.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.