Počet stránek ve webu: 43.392

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Bydlíme v pronajatém bytě, máme nájemní smlouvu na dobu určitou - 1 rok s 1měsíční výpovědní lhůtou. Majitel teď byt prodal s tím, že stávající smlouva přechází komplet na nového majitele. Ve smlouvě je dáno, že byt je pronajímán zařízený (skříně, myčka, televize atd.).

Majitel po prodeji bytu si chce tyto věci odvézt - jsou to jeho věci, nicméně tento pronájem jsem upřednostil právě z důvodu, abych toto zařízení nemusel kupovat. Má pronajímatel právo odvézt věci, které jsou spjaté s nájemní smlouvou a dle nájemní smlouvy patří k bytu? Může pronajímatel pronajatý byt prodat, když je pronajímán? Musím se do 1 měsíce vystěhovat kdykoli si pronajímatel řekne? Nebo jsem chráněn nějakým paragrafem Občanského zákoníku a jsem v nájmu po dobu dohodnutého 1 roku? Děkuji, Radek

ODPOVĚĎ:
Záleží na konkrétním obsahu smlouvy; ale domnívám se, že máte nájemné sjednáno jako nájemné za užívání bytu, a věci, které v tomto bytě jsou, budou výpůjčkou - tedy věcí danou do bezplatného užívání. Na smlouvu o výpůjčce se uplatní ustanovení § 659 a násl. občanského zákoníku, podle kterého platí, že půjčitel může žádat vrácení vypůjčených věcí před uplynutím sjednané doby pouze v případě, že vypůjčitel s nimi nenakládá v souladu se smlouvou nebo jejich obvyklým způsobem užívání či účelem výpůjčky.
Zánik souvisejícího nájemního vztahu není důvodem zániku i smlouvy o výpůjčce k těmto věcem.
Ano, byt lze prodat i s aktuálně "běžící" nájemní smlouvou - změna majitele je důvodem výpovědi nájmu ze strany nájemce (nikoliv pronajímatele) - § 680 občanského zákoníku.
Je důležité najisto postavit, zda jste v postavení nájemce či podnájemce (což je v dnešní době obvyklejší);

  • podnájem (podnájemní smlouva) chráněný není a výpověď z něj tedy lze dát bez udání důvodu kdykoliv;
  • pokud jste nájemce (nájemník) a máte řádnou nájamní smlouvu, jste chráněný zákonem a tedy Vám lze dát výpověď z nájmu bytu pouze v důsledku naplnění některého z výpovědních důvodu uvedených v § 711 občanského zákoníku (na tom, že byl právní vztah sjednán na dobu určitou v tomto případě nezáleží).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.