Počet stránek ve webu: 43.392

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám tři roky pronajatý byt, kde nyní končí nájemní smlouva. Budova s byty, mezi kterými je i tento, byla nedávno prodána a má tedy nového majitele. V nájemní smlouvě se uvádí, že "po ukončení nájmu nájemce předá prostory pronajímateli ve stavu jako v době podpisu smlouvy s ohledem k opotřebení odpovídajícímu běžnému užívání".

Byt je v dobrém stavu, ale nový majitel tvrdí, že byt neodpovídá stavu jako v době podpisu smlouvy. Jak mám postupovat v případě, že nový majitel neví jaký byl stav v době podpisu smlouvy, protože v tu dobu majitelem nebyl a žádná dokumentace stavu bytu na začátku nájmu nebyla provedena? Existuje jen jen předávací protokol který stav bytu nekomentuje. Vše se váže ke kauci k bytu, zdá se že majitel nemá v plánu ji vracet. Děkuji, Lukáš

ODPOVĚĎ:
Doporučuji zajistit písemné vyjádření původního majitele ke stavu bytu. Pokud ten zkonstatuje, že byt je jen běžně opotřeben, je názor nového majitele nepodstatný. Následně se vydání kauce můžete domáhat soudní cestou. Původní stav bytu můžete dokazovat i nejrůznějšími nahrávkami či fotografiemi.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.