Počet stránek ve webu: 43.392

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Manžel je nájemce obecního bytu na dobu neurčitou, já - manželka jsem spolunájemce. V bytě je s námi 30letá dcera. Má zde trvalý pobyt a je přihlášená na služby. Nyní budeme kupovat domek, kde chceme bydlet s manželem. Je možné, aby se dcera stala spolunájemcem (§ 700 Občanského zákoníku) a aby po našem odchodu z bytu přešel nájem na ni (dle § 707 a 708 Občanského zákoníku)?

Platí ještě fakta ve stránce:
http://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/najem-a-najemnici/13807-automaticky-prechod-uzivaciho-prava-bytu-na-osobu-blizkou.html ? Podle novelizace Občanského zákoníku provedené zákonem číslo 132/2011 Sb. ze dne 3.5.2011 již tento postup prý není možný. Jak to tedy je? Děkují manželé Xxx

ODPOVĚĎ:
Přechod nájmu bytu by se u Vaší dcery realizoval podle § 706 občanského zákoníku. Zemře-li nájemce a nejde-li o společný nájem bytu, přejdou práva a povinnosti z nájmu na osobu, která žila v bytě s nájemcem ke dni jeho smrti ve společné domácnosti a nemá vlastní byt - mezi tyto osoby patří i děti nájemce. Nájem bytu po přechodu nájmu skončí nejpozději uplynutím 2 let od okamžiku přechodu nájmu (novela 132/2011 Sb.).
Přechod nájmu bytu se realizuje, v souvislosti se smrtí, nikoliv s opuštěním společné domácnosti, Vámi navrhovaná zákonná ustanovení se vztahují na případ odlišný od Vámi popsaného případu.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.