Počet stránek ve webu: 43.392

1 1 1 1 1 Hodnocení 3.00 (4 hlasů)

Přestože má soused min. 2x tak veliký pozemek než my, postavil výběh s kurníkem pro slepice do rohu s naší zahrádkou, kdy bouda je umístěná cca. 40 cm od našeho plotu. Od slepic se šíří neskutečný zápach do celého okolí, naši zahradu nejsme schopni užívat, natož na ní např. pověsit vyprané prádlo.

Na zrní ve výběhu se slétá ptactvo od jehož výkalů mám zničenou většinu rostlin. Hrozí zhoršení alergií mého synovce. Jak se mohu bránit? A má právo soused postavit boudu - kurník pro slepice (rozměry jsou cca. 2 metry výška, 2 metry šířka a 1,20 m hloubka) u hranice pozemku bez mého souhlasu? Co se týká výběhu, slyšela jsem, že existuje nějaká vyhláška na ustájení zvířat, ale nevím, jak je to se slepicemi. Dohoda není možná. Tvrdí, že bouda nemá betonové základy, tak si ji může dát kam chce. Děkuji, Izabela

ODPOVĚĎ:
Na boudy tohoto typu se standardně vztahuje vyhláška č. 501/2006 Sb., která uvádí požadavky na výstavbu. Ačkoliv se nejedná o nemovitost, jedná se o stavbu podle § 2 odst. 5 stavebního zákona. Takže doporučuji vyhlášku prostudovat a podat stížnost na místní stavební úřad. U staveb tohoto typu není stanoven přesný metrický odstup, ale zásady jak umisťovat stavby.

Ve Vašem případě, navíc jednoznačně dochází k porušení § 127 občanského zákoníku. Jako vlastníci jste oprávněni se žalobou domáhat vytvoření takových opatření, abyste nebyli obtěžováni činností souseda (resp. jeho majetkem).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.