Počet stránek ve webu: 43.392

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Bydlela jsem s bývalým přítelem 8 let v jedné domácnosti, máme spolu 7letého syna. V listopadu 2012 jsem se s ním rozešla jelikož si už nerozumíme. Já si našla nového přítele, se kterým od konce prosince minulého roku čekám dítě. Byt ve kterém bydlíme je mojí matky, se kterou mám sepsanou nájemní smlouvu jen já, nikoli můj bývalý.

Bohužel ale bývalý nechce odejít, protože se vymlouvá, že nemá práci a musí platit dluhy na úvěr, ze kterého si koupil před 6 lety osobní automobil. Jinak mimo lednice, myčky, pračky, mikrovlnky a světla do kuchyně v nájemním bytě za celou dobu nic nekoupil. Veškeré vybavení, které doposud užíval je z dob před tím než jsme se seznámili. S nynějším přítelem jsme se mu snažili sehnat i byt odpovídající tomu, ve kterém dodnes bydlel, ale odmítl jej. I moje matka jej slušně požádala, aby ten byt opustil, ale bylo to zbytečné. Teď mi vyhrožuje, že pokud ho budu chtít vyhodit, tak ten úvěr přestane platit a přijde mi exekuce. Mohli by jste mi poradit co mám dělat? Dlužník úvěru je bývalý přítel. Mě ale vyhrožuje tím, že přestane platit a mě do bytu příjde exekutor, jelikož má bývalý v tom bytě trvalé bydliště. V bytě je všechno můj majetek cca 10let starý mimo věcí, které jsem psala v dotazu a osobního ošacení. Děkuji, Svatava

ODPOVĚĎ:
z dotazu chápu, že váš bývalý přítel žije v bytě, k němuž nemá žádný právní důvod ho užívat. Právním důvodem by byla například podepsaná nájemní smlouva, jejíž by byl však smluvní stranou. Jestliže tomu tak je, lze dokonce říci, že se bezdůvodně užívání bytu bez právního důvodu obohacuje a lze jej tedy žalovat jak na vyklizení nemovitosti, tak na vydání bezdůvodného obohacení ve výši běžného najmu, tedy nájmu, který by byl povinen platit, byla-li by uzavřena řádná nájemní smlouva.
 
Z vašeho dotazu ale plyne, že se ho chcete zejména zbavit z bytu. Proto podejte žalobu na vyklizení nemovitosti, ve které uveďte:
- soud, ke kterému žaloba směřuje (jde o okresní soud v místě bydliště žalovaného)
- žalobce (vlastník bytu)
- žalovaný

Žaloba na vyklizení nemovitosti
- popis skutečností: tj. že žalovanému nesvědčí žádný právní důvod k bydlení v nemovitosti (nutno důkladně popsat, dle údajů v katastru nemovitostí) a že se v něm stále zdržuje
- osvědčení vlastnictví - výpisem z katastru
- žalobní petit: Žalovaný je povinen vyklidit nemovitost (popis) a uhradit žalobci náklady tohoto řízení.

Pak budete moci nechat rozsudek vykonat.

Pokud by se stalo, že by exekutor přišel do bytu nyní, z důvodu jeho současných dluhů, lze se bránit proti sepsaní vašich věcí:
- návrhem na vyškrtnutí věci ze soupisu dle § 68 exekučního řádu
- pokud nevyhoví, podává se vylučovací žaloba proti exekutorovi u soudu (zde probíhá dokazování a musíte prokázat, že vlastníkem věcí není žalovaný - doklady o nákupu, svědeckými výpověďmi, staršími fotografiemi z dob, kdy jste ještě s přítelem nebyla apod.)

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.