Počet stránek ve webu: 43.392

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Ve svém domě pronajímám zařízené byty na dobu určitou (obvykle na 1 rok). Mohu mít ve smlouvách níže uvedenou podmínku? (Podle nového Občanského zákoníku by měla být ve většině případů nadřazená smlouva nad zákonem).

"Ukončí-li nájemce nájemní poměr před skončením smluvní doby bez evidentního porušení podmínek ze strany pronajímatele, uvedených v této smlouvě, propadá část kauce ve výši … Kč ve prospěch pronajímatele." Děkuji, Žaneta

ODPOVĚĎ:
Jedná se o sankční ujednání, které může postihovat výkon práva (což je nutné posoudit v celém kontextu smlouvy, zejm. s ohledem na trvání kontraktu a možnosti ukončení smlouvy). Takové ujednání by totiž mohlo být v rozporu s dobrými mravy, a to podle současné i podle budoucí úpravy.
Smlouva není nadřazena nad zákon nikdy (lidé by pak mohli igorovat zákoníky jak by se jim hodilo, neslo by to mnoho rizik), nový Občanský zákoník 2014 pouze změnil přístup k platnosti a neplatnosti právních úkonů (určitým způsobem uvolnil přístup k zásadě smluvní volnosti), a to tak, že se snaží "podpořit" platnost právních úkonů v podobě, v jaké je strany akceptovaly, nikoliv ovšem za každou cenu.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.