Počet stránek ve webu: 43.392

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Bydlíme v nájemním bytě, majitelem je město. Loni se nám v koupelně rozbilo plynové topidlo. Revizním technikem bylo označeno za neopravitelné. Majitel bytu nám instaloval elektrický přímotop. Dosud jsme topili všude jen plynem, netušili jsme, jak je přímotop drahý. Teď už to víme. Topili jsme jím poprvé v zimě 2012-2013 celou zimu, nejen na přitápění - máme malé děti.

Dostali jsme nyní od dodavatele elektřiny vyúčtování za rok 2012-2013. Spotřeba elektřiny a tím nedoplatek je několikanásobně vyšší, než předchozí roky - máme stará vyúčtování, můžeme je porovnat. Pro jistotu jsme povolali technika ČEZ, ten zkontroloval elektroměr a neshledal závadu. Na vině je tedy bezpochyb přímotop a jeho vysoká spotřeba elektrického topidla. Prosím mohli byste nám poradit v tomto :
1. máme právo po majiteli bytu žádat aspoň nějakou část peněz za doplacenou elektřinu kvůli zapojení elektrického topidla?
2. Máme právo - po výše popsaných zkušenostech - žádat po majiteli bytu, aby elektrický přímotop odpojil a nainstaloval opět plynové topidlo, které nemá tak enormní spotřebu energie (resp. je jeho provoz levnější)? Děkuji, Zdeněk

ODPOVĚĎ:
Na dotazy odpovím ve Vámi zvoleném pořadí:
1/ Finanční kompenzace nedoplatku na elektrickou energii kvůli připojení elektrického přímotopu:
Dle příslušných ustanovení Občanského zákoníku je k placení úhrady za plnění spojená s užíváním bytu (tzv. zálohy na energie) povinen za všech okolností nájemce, přičemž pronajímatel je povinen užívání těchto plnění nájemci umožnit.
V této souvislosti je podstatné, jakým způsobem je tato otázka vyřešena ve Vámi uzavřené nájemní smlouvě, tzn. zda je zde přítomnost plynového topidla výslovně zmíněna, resp. zda byl v tomto ohledu uzavřen dodatek nájemní smlouvy.
Pokud by se pronajímatel v nájemní smlouvě zavázal zajistit Vám dodávky tepla prostřednictvím plynového topidla, bylo by možné uvažovat o vzniku nároku na slevu dle § 698/1 nebo 3 Občanského zákoníku, přičemž v tomto případě je nezbytné, abyste své právo na poskytnutí slevy uplatnil u pronajímatele bez zbytečného odkladu (§ 699 Občanského zákoníku).
V současné chvíli se proto můžete obrátit na pronajímatele s písemnou žádostí (jejíž jednu podepsanou kopii si ponecháte), v níž vylíčíte všechny rozhodné skutečnosti, doložíte kopie relevantních důkazů a budete se domáhat poskytnutí slevy, resp. finanční kompenzace zvýšených nákladů. Současně však upozorňuji, že takto uplatněný nárok je nanejvýš sporný a úspěch při jeho případném soudním vymáhání poměrně pochybný.
2/ Zpětná instalace plynového topidla:
V této souvislosti je opět klíčové znění nájemní smlouvy. Není-li zde tato otázka výslovně řešena, závisí vše pouze na dohodě smluvních stran, ve shora popsané žádosti proto můžete pronajímateli navrhnout i toto řešení.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.